Zeldzame grijze wouw gespot in de Maashorst

Geplaatst op: 29 augustus 2015

Zeldzame grijze wouw gespot in de Maashorst

Op maandagavond 3 augustus hebben leden van Vogelwacht Uden een zeldzame grijze wouw ontdekt op een akker tegenover telpost Brobbelbies Noord in Nistelrode. Tientallen vogelliefhebbers uit het hele land trokken de dag erna naar natuurgebied de Maashorst om een glimp van deze kleine lichtgekleurde roofvogel op te vangen.

Volgens Vogelwacht Uden is het pas zes keer eerder voorgekomen dat de grijze wouw in Nederland is waargenomen. De laatste keer was in 2012 in het plaatsje Keent bij Ravenstein.

Diverse cameraploegen hebben opnames gemaakt bij de telpost aan de Palmvenseweg in Nistelrode (tussen Uden, Nistelrode en Schaijk). Helaas is de vogel woensdag halverwege de ochtend weer op weg gegaan naar zijn oorspronkelijk leefgebied in Zuid-Europa.

Zoogdieren

De grijze wouw (Elanus caeruleus) is een kleine roofvogel, komt algemeen voor in Afrika en is bezig met een opmars richting Zuid-Europa. Hij broedt inmiddels al in Spanje. De lichtgrijze vogel met zwarte oogvlek is iets groter dan een torenvalk. Kenmerkend is het ‘bidden’ in de lucht, waarbij hij jaagt op kleine zoogdieren en reptielen. Voor meer informatie kijk opwww.vogelwachtuden.nl

Kijk voor een impressie naar de volgende foto-/filmreportages


 

Hart van Nederland Link naar website

D-TV Link naar website

Mijnalbum.nl Link naar website


 

Spotters in De Maashorst (foto Peter Noy)