Geplaatst op: 5 maart 2020

Wisenten uit De Maashorst op Franse TV zender

De Franse TV zender FranceInfo heeft een item gemaakt over ‘Le retour des Bisons D’Europe’, de terugkeer van de Bisons van Europa. De reportage is niet ondertiteld. Ondanks dat laat het zien dat wat we hier door voor de Bisons echt bijzonder en waardevol is. Frans Schepers, directeur Rewilding Europe, heeft samen met Marc Poulussen (Staatsbosbeheer) de journalisten rondgeleid tijdens de opname.  

“De Maashorst is een prachtig voorbeeld voor natuurontwikkeling en -herstel in Europa. Vanwege de unieke combinatie van wisent, Exmoor en Tauros vervult het gebied een rolmodel voor natuurlijke begrazing voor andere gebieden in binnen- en buitenland .”  Frans Schepers

Voor degene die de Franse taal niet helemaal onder de knie hebben, hier een vertaling van de introductie bij de reportage:

Het behoort tot de legende van grote runderen of tot de mythologie van de Westerns en het wilde westen. Vroeger was de bison alom aanwezig op het hele Europese continent: van het zuiden van Zweden tot het noorden van Spanje, van Nederland tot de bergen van de Kaukasus. Gejaagd door jagers, kwam het voortbestaand van de bison in de buurt van uitroeiing, de laatste wilde exemplaren werden gedood in Polen in de jaren 1920.

Vandaag is de bizon terug dankzij een reeks herintroductieprojecten gefinancierd door Europese fondsen. Uitgerust met een GPS-tag in de kraag, is het herkauwende zoogdier nu beschermd en leeft in semi-vrijheid. In Nederland, in het 4.500 hectare grote Maashorst-reservaat, brengt dit natuurgebied de bizons, stieren en wilde paarden samen in een gebied.

 Bekijk hier de reportage. 

Dank aan Marc Poulussen (Staatsbosbeheer) en Frans Schepers (Rewilding Europe) voor hun bijdrage aan de reportage.