Geplaatst op: 13 juli 2017

Wisenten gedragen zich keurig tijdens drukke open dag wengebied

Foto: Martien van Dooren

Afgelopen zondag was de tweede open dag van het wengebied van de wisent. Het was een prachtige dag met 133 bezoekers. Vrijwel continu stonden 30 tot 50 mensen in het wengebied naar de wisenten te kijken. Tegelijkertijd was het een komen en gaan van passanten. De wisenten gedroegen zich uitstekend, ondanks dat ze vanaf alle kanten door mensen bekeken werden en soms zelfs half ingesloten waren door bezoekers.

Net als de eerste keer gaven de dieren duidelijk aan wanneer ze erlangs willen. Hierdoor is het voor de begeleiders (Maashorstrangers) gemakkelijk om de bezoekers rustig opzij te laten lopen om zo de minimale afstand van 50 meter te behouden.

Wat vooral de kenners opviel was dat het wengebied zelf er fantastisch uitziet! Overal groeien bloemen, waarbij dit jaar vlasleeuwenbek prominent aanwezig is. In verschillende wisentzandbaden stond eenjarige hardbloem, een plantje van verstoorde zandbodems die dus ook echt thuis hoort op dit soort plekken. Dit jaar zijn er ook veel meer vlinders aanwezig, waarbij bruin en oranje zandoogjes de boventoon voeren, samen met wat hooibeestjes en zwartsprietdikkopjes. Dit zijn allemaal graslandvlinders die volop profiteren van de nieuwe beheerders van het gebied.