Geplaatst op: 21 oktober 2016

Wild van de Maashorst!

Uit het dagboek van een Maashorstranger

In deze rubriek beschrijft een van de Maashorstrangers zijn of haar belevenissen met de grote grazers in de Maashorst

Foto: Martien van Dooren

Op onderzoek

De wisenten in de Maashorst worden nauwlettend in de gaten gehouden door Free Nature, Maashorstrangers en bezoekers. Maar ook voor studenten en onderzoekers zijn de wisenten een gewild studieobject. Zo gaat een studente van de HAS Den Bosch regelmatig het veld in om de wisenten te observeren. Ze wordt dan vergezeld door een van de beheerders, en deze week mocht ik met haar op pad.

De studente doet onderzoek naar het terreingebruik van de wisenten. Ze bestudeert wat de dieren eten, waar ze rusten en hoe het onderlinge sociale gedrag van de wisenten eruit ziet. In deze tijd van het jaar eten de wisenten vooral eikels. Dit klinkt niet erg bijzonder, maar het is voor het eerst dat we dit tijdens een onderzoek gezien hebben. Dit verklaart natuurlijk ook waarom we de wisenten in het bos bij de Zevenhuizerweg aantroffen (veel en lekkere eikels!)

Doordat de dieren aan de rand van het wengebied stonden hebben we ze een paar uur lang van achter de draad kunnen observeren. Regelmatig kwamen er wandelaars voorbij. Sommigen kregen de wisenten pas door toen wij ze erop attendeerden, toch mooi om te zien hoe zo’n groot beest in het bos lijkt te verdwijnen. Anderen hadden inmiddels gehoord dat wij hier stonden en dat de wisenten goed zichtbaar waren en kwamen er speciaal even voor langs.

Na een uurtje of wat eikels gegeten te hebben, was het voor de wisenten tijd om te rusten. Ruim twee uur lang lagen de dieren te rusten en te herkauwen. Daarna stonden ze langzaam op om dieper in het bos te schuilen voor de flinke regenbui, die ondertussen op ons neerkwam. Voor ons het teken dat het onderzoek was afgelopen voor vandaag en dat ook wij konden gaan schuilen.

Roeland Vermeulen

Free Nature