Geplaatst op: 16 mei 2017

Wijstdag bij Natuurcentrum de Maashorst

Zondag 21 mei staat Natuurcentrum de Maashorst de hele dag in het teken van het bijzondere wijstverschijnsel. U kunt op diverse manieren hierover informatie krijgen. Neem eens een kijkje bij de vaste tentoonstelling, de tijdelijke tentoonstelling van waterschap Aa en Maas en de diverse panelen op het erf of onderweg in De Maashorst.

Om 10.30 uur is er een fietstocht onder leiding van IVN natuurgidsen met als thema: Het wijstverschijnsel. Om 14.00 uur is er een uitleg in het centrum en een korte wandeling naar het herstelde beekdal. Er is ook een korte presentatie  over het wijstverschijnsel en de diverse maatregelen om het wijstverschijnsel zichtbaar te maken. Tenslotte is vanaf 21 mei ook een wandelroute naar de wijstgronden verkrijgbaar van 15 kilometer. Op deze dag is het allemaal wijst wat de klok slaat! Natuurcentrum de Maashorst is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Wijstverschijnsel

Altijd al meer over het wijstverschijnsel willen weten of waar dit nu precies is waar te nemen? Misschien weet u al wel hoe uniek dit verschijnsel is en dat het zelfs binnen Europa nergens zo goed zichtbaar is als op De Maashorst. Op wijstgronden zijn de hooggelegen gronden nat en de lagergelegen gronden droog. Hoe kan dat nou? Het heeft te maken met de gevolgen van breuken in de aardkorst. Laat u informeren bij een presentatie, neem kennis van het nieuwe infopaneel op het erf en op meerdere plekken in De Maashorst.

Fietstocht

Er is op 21 mei een mooie fietstocht van 25 kilometer langs diverse wijstplekken onder leiding van ervaren IVN natuurgidsen. Deze fietstocht start om 10.30 uur bij het Natuurcentrum. Onderweg wordt een paar keer afgestapt. Trekt u hiervoor stevige schoenen aan. Neem ook een lunchpakketje mee voor onderweg. Voor de fietstocht van 25 kilometer is vooraf opgeven verplicht. Kosten hiervoor zijn €3,00 voor volwassenen en €2,00 voor kinderen. De fietstocht duurt naar verwachting 2,5 uur.

Wandeling

Om 14.00 uur is er een korte wandeling naar het herstelde beekdal van Slabroek. Voor deze korte wandeling worden laarzen aanbevolen. De deelname  is gratis. Ook is vanaf deze dag een wandelroute van 15 kilometer naar de wijstgronden verkrijgbaar aan de infobalie  van het natuurcentrum. De presentaties, de informatieborden en de tentoonstellingen zijn zoals altijd vrij toegankelijk. Wees welkom op de wijstdag!

Kijkt u voor reserveren voor de fietstocht en meer informatie op: www.natuurcentrumdemaashorst.nl