Geplaatst op: 11 juli 2019

Wandelen met je hond in De Maashorst

De Maashorst is een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Dat maakt het gebied stoer, spannend, ruw en echt. Als bezoeker ben je hier te gast om te komen genieten van die natuur. Ook samen met je hond kun je wandelen door de bossen en over de stuifduinen in De Maashorst. Speciaal voor honden zijn gebieden vrij gemaakt waar ze kunnen ravotten, rennen en spelen. Je herkent deze gebieden aan de bordjes zoals op onderstaande plattegrond staan afgebeeld.

Download hier de folder over de hondenlosloopgebieden

De paden en plekken waar je de hond weer aan de lijn moet doen, staan ook aangegeven. Door jouw hond aan de lijn te houden, help je mee om veel leed in de natuur te voorkomen. In de gebieden waar de grazers vrij rondlopen, is aangelijnd wandelen vanzelfsprekend. De kudde kan gestrest raken van honden die op hen afkomen.

Bang van honden
Ook bezoekers kunnen van een loslopende hond last hebben. Sommige mensen zijn bang van honden. En er kunnen ongelukken ontstaan met bijvoorbeeld ruiters of mountainbikers. In de Algemeen Plaatselijke Verordening van De Maashorst gemeenten is bepaald dat honden aangelijnd dienen te zijn in de bossen daar waar dat aangegeven staat. Deze gedragsregel is terug te vinden op de toegangsborden naar het natuurgebied De Maashorst. Wie zich niet houdt aan deze regels riskeert een boete.

Waarom zijn er speciale losloopgebieden voor de hond?
Alle honden hebben een ‘jachtinstinct’. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. De geursporen die honden nalaten zorgen voor een langdurige verstoring in het bos. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren. Ze slaan op de vlucht of durven hun onderkomen niet meer uit. Dit kan dieren uitputten en verhongeren. Of tijdens het vluchten raken ze verstrikt in een omheining, schieten de openbare weg op, verwonden zichzelf en dat kan soms zelfs tot de dood van het dier leiden. Het spreekt voor zich dat dierenliefhebbers dat laatste graag willen voorkomen.