Geplaatst op: 10 oktober 2019

Volg het schapenvolk tijdens Oerfestival De Maashorst

Tijdens de hele week van Oerfestival De Maashorst 2019 trekt ‘het schapenvolk’ dwars door de Maashorst. Dagelijks maken de herders met hun kudde, honden, wolspinsters en -viltsters een wandeltocht, waarna ze op locatie hun kamp opslaan, Het publiek kan niet alleen aansluiten bij de wandeling van de schaapskudde met herders en gevolg, maar ook op een aantal locatie genieten van workshops en verhalen door het Schapenvolk. Kijk voor het hele programma op de website Oerfestivaldemaashorst.nl, volg de Facebook pagina Schapenvolk van de Maashorst en/of download onderstaande flyer met de hele agenda.

De kudde van Nabbegat | Landschapsbeheer komt uit het dorp Zeeland. Wim & Joke Jans zijn toegewijde schaapherders met een hart voor dieren en oog voor de natuur. Ze genieten van hun werkzaamheden die bijdragen aan een divers ecosysteem, meer flora en fauna in de begraasde gebieden en een mooier landschap.

De schapen worden geplaatst op veilig terrein omkaderd met netten, die voorzien zijn van stroom. Zo zorgen ze er voor dat ze niet buiten de netten kunnen komen en daarmee een gevaar voor mens of verkeer zouden kunnen worden. De kuddes bestaan uit ooien en de lammeren van dat jaar. Rammen worden niet ingezet voor het begrazingswerk, zij zijn minder tot niet geschikt voor het begrazingswerk.

Wild van Maashorstwol
In het kielzog van de kudde lopen de dames van Wild van Maashorstwol. Een enthousiaste groep vrijwilligers, die wild van wol zijn!  Ze houden van ambachtelijk en kunstzinnig handwerken. Het wol-atelier is ontstaan toen Ans, Stella en Anita erachter kwamen dat de wol van het heideschaap dat op de Maashorst loopt, bijna geen waarde heeft. Aangezien ze wild van natuurlijke materialen zijn, zijn ze hiermee aan de slag gegaan. Ze hebben ervaring met lesgeven, werken met bepaalde doelgroepen, handvaardigheidstechnieken, textielwarenkennis, ondernemersvaardigheden en maatschappelijke ondersteuning. Op de rustplaatsen van de kudde verzorgen zij demonstraties en workshops.

Facebookpagina Schapenvolk van de Maashorst: https://www.facebook.com/tschapenvolk.vandemaashorst

Download hier de flyer: Volg het schapenvolk door De Maashorst – Oerfestival De Maashorst – V2