Geplaatst op: 1 juni 2021

Veulens op de Maashorst, schitterend maar houd afstand

De Exmoor afkomstig uit het Engeland is een echt oerpaard en goed bestand tegen dit natte voorjaar. De Exmoors lopen het hele jaar in natuurlijke kuddes door de meer dan 1000 ha begrazing van de Maashorst. Dit echte natuurpaard krijgt volledig zelfstandig hun veulens wat op het moment volop gebeurt. Al zeker meer dan 15 veulens hebben hun eerste sprintjes kunnen maken over de grote vlaktes van de Maashorst en er komen nog meer veulens aan. Dit is prachtig om te zien, maar respecteer de dieren en houd uw afstand!

Met regelmaat komen er toch berichten op social media of moeten er mensen aangesproken worden om hun gedrag richten de Exmoors. Jonge dieren zijn van nature nieuwsgierig wat door bezoekers verkeerd geïnterpreteerd kan worden als vriendelijk of vragen om gevoerd te worden. De regels over afstand houden en niet voeren gelden ook voor de Exmoors. Dit is van groot belang voor het welzijn van de grote grazer. Als de dieren gevoerd worden kunnen ze opdringerig worden. Dit kan lijden tot vervelende interacties tussen bezoeker en grazers. Als dit gebeurt moet deze Exmoor uit het gebied gehaald worden en kan deze lastig tot niet herplaatst worden. De Exmoor moet een schuwe grazers blijven die op afstand prachtig te bewonderen is.

Merkt u als bezoeker dat andere mensen zich niet aan de regels houden meld dit aan een ranger of beheerder. Begint een dieren opdringerig verdrag vertonen neem afstand van het dier of zorg dat het dier afstand neemt tot u en meld dit aan een ranger of beheerder.

Voor het welzijn van de Exmoor en de andere grazers:
– Houd 50 meter afstand
– Voer de dieren Niet
– Aai de dieren niet
– Komt een grote grazer te dicht bij neem zelf afstand!

foto FREE nature

Dit is dus zeker niet de bedoeling: