Geplaatst op: 22 juni 2017

Het verhaal van Oss opnieuw beschreven

Woensdagavond 20 juni waren in Megen de heemkundekringen bij elkaar. Wethouder Johan van der Schoot deed een beroep op de aanwezigen om samen de belangrijke erfgoedthema’s op te pakken. Denk hierbij aan ‘de Maas en de Zuiderwaterlinie’, ‘Religieus erfgoed’, ‘Romeinen, ‘Caesar en archeologie’ en ‘Industrie, ambacht en nijverheid. Van der Schoot: “Het erfgoed is van de gemeenschap. We moeten ervoor zorgen dat dat bewaard blijft. Dat gaat niet vanzelf en vraagt een nieuwe aanpak. Dat lukt alleen als inwoners zich daarvoor samen met de gemeente willen inzetten.”

Het verhaal van Oss

“Oss is een grote erfgoedgemeente. Vreemd genoeg is dat nog weinig bekend bij toeristen maar ook bij onze inwoners.” aldus wethouder Van der Schoot. “Met ruim 60 religieuze monumenten als kerken, kloosters, kapellen en 328 gemeentelijke en 244 rijksmonumenten is de gemeente Oss rijk bedeeld. Ons prachtige landschap vol cultuurhistorisch erfgoed maakt onze gemeente bijzonder. Oss is als het ware een openluchtmuseum van onze geschiedenis. Er is alle aanleiding om meer aandacht te besteden aan ons erfgoed. We moeten hier zuinig op zijn. En met meer trots hierover vertellen. Daarom hebben wij het boekje ‘Mens en Maasland’ gemaakt. Dat vertelt kort en krachtig het verhaal van Oss. Rode draad daarin is de relatie met de Maas. Oss is als het ware op de Maas gebouwd.” Het boekje is gratis verkrijgbaar bij het Stadsarchief, gevestigd in de Bibliotheek.

Wethouder Van der Schoot is enthousiast over de opbrengst van de avond. “Ik proef dat er energie is en hoor mooie ideeën. We gaan dit samen met degenen die zich daarvoor melden inhoud geven.”