Geplaatst op: 21 februari 2020

Vangkraal maakt vangen grote grazers diervriendelijker en veiliger

Er wordt een nieuwe vangkraal geplaatst in het huidige wengebied van de wisenten, vlakbij de Weversweg. Het is bedoeld voor het diervriendelijk vangen, behandelen en transporteren van de drie grote grazers die in De Maashorst leven: taurossen, Exmoor pony’s en wisenten. De bouw van de vangkraal voor grote grazers verloopt volgens planning.


Diervriendelijk

Om goed voor alle grote grazers te zorgen en ze te verplaatsen naar andere natuurgebieden moeten we de mogelijkheid hebben om ze te vangen. In het verleden werden wisenten gevangen met een verdovingsgeweer. Dit is niet zonder risico voor het dier. Bovendien brengt dit onrust teweeg in de kudde, waardoor maar een enkel dier per keer gevangen kan worden. De enige andere en diervriendelijke manier om meer wisenten tegelijk weg te halen is met behulp van een vangkraal. Hiermee kan de beheerder samen met een dierenarts de gehele kudde in een keer zonder verdoving behandelen en/of gereedmaken voor transport.


Veilig voor mens en dier

Wisenten stellen speciale eisen aan een vangkraal. We hebben gekozen voor een gesloten constructie van 2,5 meter hoog, zodat de dieren niet zien wat er buiten gebeurd en daardoor rustig blijven. We lokken de dieren met voer naar de vangkraal. Als ze eenmaal binnen zijn, wordt de vangkraal gesloten. De schuifdeuren met rolsysteem zijn geschikt voor de doorloophoogte van een wisentstier. Beheerders bevinden zich achter deze omheining waardoor de vangacties zo rustig mogelijk en veilig voor mens en dier verlopen. Door de vangkraal geschikt te maken voor wisenten, is deze gelijk ook geschikt voor grotere formaat taurossen en Exmoor pony’s.

Fotocredits Roeland Vermeulen FREE Nature


Locatie

De nieuwe vangkraal komt in plaats van de verouderde vanglocatie aan de Hoog Slabroekseweg die in 2016 werd afgebroken omdat deze niet meer voldeed. Voor de nieuwe vangkraal leek de locatie in het wengebied, vlakbij de Weversweg in Zeeland het meest geschikt. De wisenten kennen deze plek goed en voelen zich er op hun gemak.  Door de combinatie van bos, grasland en drinkpoel kunnen ze langere tijd leven in de omliggende vangweide, vanuit waar ze naar de kraal worden gelokt. Bovendien is de locatie goed bereikbaar voor transport.


Lokaal en natuurlijk

De kraal wordt gebouwd door aannemer van ’t Veld uit Schaijk en is gemaakt van Douglas hout dat komt uit plekken van de Maashorst waar het bos moest worden uitgedund. Voor elke gekapte boom planten we een of meerdere bomen terug. Nu is het hout nog wat oranje van kleur, maar dit vergrijst snel, waardoor de vangkraal minder opvalt in het landschap. Voor een nog natuurlijker uitstraling planten we er extra bomen en struiken omheen zoals lijsterbes, meidoorn, vuilboom, hondsroos en eik.


Van Europees belang

Door de combinatie van vangkraal en vangweides kunnen de dieren voor langere tijd in quarantaine worden gezet en zijn we in staat op termijn ook internationale transporten voor te bereiden. Hiermee draagt De Maashorst rechtstreeks bij aan de internationale instandhouding van de wisent, die nog steeds met uitsterven wordt bedreigd.


Vangacties in rust laten verlopen

We verwachten dat de vangkraal na de carnavalsvakantie klaar is voor gebruik. Voor de veiligheid van mens en dier is het van het grootste belang dat vangacties zo rustig mogelijk verlopen en de beheerders hun volledige aandacht hebben bij de dieren.


Meer informatie

Wil je meer weten over de inzet van onze grote grazers, onze bijdrage aan de Europese bescherming van de wisent of de functie van de vangkraal? In april organiseren we een aantal publieksexcursies naar de vangkraal. De data communiceren we via onze digitale nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door uw email adres in te vullen, linksonder op deze pagina.