Geplaatst op: 10 januari 2020

Update 8/01 – Voorval met een tauros aan de Karlingerweg

Het slachtoffer van het voorval met de tauros op zondag 5 januari is inmiddels thuis. De stier die betrokken was bij het ongeval aan de Karlingerweg in De Maashorst is verplaatst naar een niet openbaar terrein van Stichting Taurus bij Keent.

Aanvankelijk was het idee om de dieren die zich rondom de Karlingerweg ophielden tijdelijk in een raster te plaatsen, tot duidelijk werd om welk dier het ging. Vanuit getuigenverklaringen van ooggetuigen werd de betreffende stier echter al snel herkend. Daarom is direct tot verdoving in het veld over gegaan terwijl het dier nog in het terrein stond.

Slachtoffer is thuis

Er is contact geweest met de echtgenote van het slachtoffer. De man is maandag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij heeft een aantal ribben gebroken en gekneusd. In tegenstelling tot eerdere berichten is hij niet gespiesd. Uiteraard is het echtpaar enorm geschrokken en wil graag in rust bijkomen van het voorval.

Grazers apart gezet in verband met terugbrengen grote grazers

Momenteel is een aantal taurossen op de Karlingerweg en Palmvenseweg tijdelijk apart gezet op vangweides in het kader van regulier kuddebeheer. Dit staat los van het voorval, maar heeft te maken met het terugbrengen van het aantal grote grazers in de Maashorst dat al gepland stond. 

Vervolgstappen voorval

Vanochtend zijn de kuddebeheerders bij elkaar gekomen om te bespreken welke (tijdelijke) maatregelen er naar aanleiding van het voorval op korte termijn genomen kunnen worden om het veiligheidsgevoel terug te brengen in het gebied. Hiermee lopen we vooruit op de evaluatie van de begrazing die dit jaar gepland staat. Het voorstel wordt deze week voorbereid. Het Bestuurlijk regieteam neemt volgende week een besluit.

Podcast NPO1 over begrazing en recreatie in Nederland met inzoom op situatie in De Maashorst

Beluister hier de podcast van NPO1 waarin Leo Linnarts van ARK natuurontwikkeling, en Maarten van den Hurk, verslaggever bij het Brabants Dagblad de voor- en nadelen van runderen in natuurgebieden bespreken.