Geplaatst op: 3 juni 2020

Uitzending Vroege Vogels over De Maashorst – 12 juni –

In de afgelopen weken heeft de filmploeg van BNN VARA opnames gemaakt voor het t.v. programma Vroege Vogels. De uitzending kijkt naar verschillende aspecten van het natuurgebied. Zoals de breuk met zijn wijstverschijnselen, inzet van steenmeel en de begrazing. De uitzending is gepland vrijdagavond 12 juni, om 19.50 uur, NPO-2.

 

Verdeeld over meerdere dagen en met verschillende filmploegen zijn er onder andere opnames gemaakt. Aan de documentaire werkten mee:  Rimbaud Laperre, medewerker van de VU Amsterdam, vertelt over de breuk met zijn wijstverschijnselen. Roeland Vermeulen van Free Nature is geïnterviewd over begrazing door grote grazers. ARK Natuurontwikkeling laat via een ‘poepsafari’ in het begrazingsgebied zien wat er zoal op goede, gezonde rundervlaai afkomt. Leon van den Berg, expertmedewerker ecologie en bio-geochemie van Bosgroep Zuid, vertelt  over het hoe en waarom van het steenmeelproject en de verzuring van op Maashorst. Ook is een studente van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS geïnterviewd. 

Ook leden van de IVN-afdelingen Uden en Veghel en van Vogelwacht Uden e.o. hebben aan deze reportage meegewerkt. Ze vertellen over de resultaten van het nestkastonderzoek, geven uitleg over dierensporen en het leven van de maashorstdassen nemen ze onder de loep.

Maurice van Doorn, bosbeheerder van gemeente Uden, begeleidde diverse opnames in De Maashorst, daarnaast zorgde hij voor een korte toelichting bij de opnames met een wildcamera bij een kadaver.Vanuit het Natuurcentrum De Maashorst zorgde Mignon van den Wittenboer voor accommodatie van de filmploegen. De t.v.-uitzending is gepland vrijdagavond 12 juni, om 19.50 uur, NPO-2.