Geplaatst op: 8 december 2016

Staatsbosbeheer en Vrijwillig Landschapsbeheer Uden knotten wilgen

Staatbosbeheer en het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) hebben afgelopen zaterdag 13 zware wilgen geknot op de Wijstgronden in Uden (Raktse Beemden). Dit is nodig voor het behoud van deze knotboom. Er waren zo’n 25 vrijwilligers aanwezig.

Volgens woordvoerder Ernest de Groot zijn dikke knotwilgen fraaie kleine landschapselementen, die je zorgvuldig moet beheren door ze om de 3-4 jaar te knotten. Voorzitter Willem Peters vult aan: “voor vele planten en dieren zijn knotwilgen van belang. Zo’n knotwilg is in feite een natuurgebiedje. Denk b.v. aan de steenuil, die graag in knotwilgen schuilt en nestelt. Ook groeien er allerlei planten en varens op en in de knot”.

Wijstgronden Uden
Het historische landschap van de Wijstgronden Uden was kleinschalig. Het bestond uit smalle wei- en hooilandjes, omzoomd door elzensingels en knotwilgen. Deze wilgen moeten eenmaal in de 3-4 jaar geknot worden. Zo kan de sVLU 40-50 zware knotwilgen bijhouden in dit gebied. De sVLU is elk jaar 12 keer actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. De sVLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam en gezellig. Nadere info bij Willem Peters (0413- 252529) of Ernest de Groot (0413 -251370).