Geplaatst op: 3 maart 2016

Speelbos Herperduin

Het is eindelijk zover! Na vele jaren plannen maken, gaat de gemeente Oss nu samen met Nooijen Terreininrichting B.V. het speelbos  aanleggen. Het speelbos komt in het bos achter het restaurant Pan & Zo (Schaijkseweg 10 in Herpen). Parkeren kan op de ruime parkeerplaats voor De Kriekeput.
Uiteraard kun je ook op de fiets of te voet komen. Ook aan de zijde van Vakantiepark Herperduin is een ingang voor spelende kinderen (en hun ouders).

Hoe komt Speelbos Herperduin eruit te zien?

Herperduin is een fantastisch natuurgebied met haar stuifduinen, bossen en vennen. Aan de rand van dit gebied ligt het speelbos. De gemeente Oss wil graag een natuurlijk speelbos met een grote aantrekkingskracht, dat past in dit bijzondere gebied. Nooijen Terreininrichting B.V. heeft hiervoor een spectaculair speeltoestel ontworpen: ‘De Das’. Deze Das ligt straks aan het water.  Dit speeltoestel is geïnspireerd op de natuur van Herperduin (onderdeel van De Maashorst).  Het gebied is een belangrijk leefgebied voor veel planten en dieren. ‘Land van dassen en struweel’ wordt het gebied ook wel genoemd.

Dit landroofdier, dat zijn sporen heeft in De Maashorst- Herperduin, is een nachtdier. Overdag verblijft de das in een burcht. Dit is een netwerk van ondergrondse tunnels. Een dassenburcht kan eeuwenlang door verschillende generaties gebruikt worden. Het is op meerdere manieren een mooie metafoor voor het Speelbos. Deze willen we ook langdurig aantrekkelijk én interessant houden voor meerdere generaties. Daarnaast zijn “ondergrondse tunnels”  (greppels) ook spannend om in te spelen. En de das zelf is natuurlijk een treffend icoon voor dit gebied.

Het speeltoestel is voor verschillende leeftijdsgroepen. De ‘Das’ is uitgevoerd in een XXL‐formaat met een imposante hoogte van 6 meter, een totale lengte van 33 meter en een breedte van 23 meter. Een aantrekkelijke ‘Landmark’ die er om vraagt onderzocht te worden. De kop herbergt een toren waarin je op verschillende manieren en moeilijkheidsgraden naar boven kunt klimmen met net, ladder of via een wand. Hoewel de kop massief oogt, is deze open vormgegeven. Boven in de  kop heb je een spectaculaire uitzicht. Via een meterslange buisglijbaan kun je de romp van de ‘Das’ bereiken. Deze omvat een verscheidenheid aan klimnetten, klimtouwen, klimwanden, klimbruggen, glijpalen en ook rustplekken om even op adem te komen, nieuwe strategieën te bedenken of te genieten van de natuur. Het speeltoestel is beslist niet kinderachtig. Omdat het speeltoestel als het ware rondom bespeelbaar is ontstaat er een enorme ruimte om te ravotten en te apenkooien. Ook is het speeltoestel rolstoel-toegankelijk.

Wat gaat er komend jaar nog meer gebeuren?

We betrekken kinderen van omliggende basisscholen bij het ontwerp van het speelbos. Verschillende scholen mogen een toegangspoort voor Speelbos Herperduin ontwerpen. Bijzondere houtwerkplaatsen uit de regio vragen we vervolgens om deze toegangspoorten te maken. Hiervoor gebruiken we hoofdzakelijk hout uit het bos zelf (of de omgeving). Tijdens het proces betrekken we ook de dorps- en wijkraden. Wij hopen op een grote betrokkenheid bij het speelbos.

Wanneer is het speelbos gereed?

Najaar 2016 realiseert Nooijen Terreininrichting B.V. het speeltoestel ‘De Das’ in het speelbos  (fase 1). In het voorjaar van 2017 worden er nog kleinere speeltoestellen en -aanleidingen en in het speelbos geplaatst. Te denken aan: veerpontje, loopgraven, survival oversteek, blote voetenpad, educatie enzovoorts. En kinderen kunnen natuurlijk ook zelf hutten bouwen in het speelbos. Eind 2017 is het totale speelbos gereed. Spelen is al mogelijk als ‘De Das’ gereed is.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de Gemeente Oss via speelbosherperduin@oss.nl.