Geplaatst op: 11 december 2018

Kudde Exemoor pony’s op Slabroekse Heide – Uitbreiding van het begrazingsgebied

De poort van de tijdelijke kraal voor de zes Exmoor pony’s werd gisteren in de Slabroekse Bergen (ook vaak Slabroekse Heide genoemd) opengezet door wethouder Franko van Lankvelt. De pony’s liepen de Slabroekse Bergen, hun nieuwe leefgebied, in. De begrazing door de pony’s zorgt ervoor dat de vergrassing van de heide wordt tegengegaan. Over enkele maanden kunnen de taurossen er ook gaan grazen. Zij eten ook het opschot van kleine boompjes op. Zo blijft de heide bloeien.

Naast vertegenwoordigers van de Maashorstgemeenten, Stichting Maashorst in Uitvoering, ARK Natuurontwikkeling, kuddebeheerder FREE Nature en Stichting Taurus (eigenaar van de Exmoor pony’s), waren ook de Maashorstrangers aanwezig. Voor de rangers betekent de uitbreiding met de Slabroekse Bergen dat zij nu een groot begrazingsgebied beheren samen met FREE en Taurus.

De hulp van de rangers is onmisbaar. Ze begeleiden excursies en open dagen, controleren het raster en beantwoorden vragen van recreanten. Dat werd door Franko van Lankvelt gememoreerd in zijn toespraak, na afloop in het Natuurcentrum de Maashorst. “De Maashorstrangers steken er veel tijd in en ze doen hun werk met passie!”

Franko van Lankvelt had niet gedacht dat hij als wethouder ooit Exmoor pony’s zou loslaten, maar hij heeft het met veel plezier gedaan.

 

Bekijk de reportage van de Maashorst Reporter die zag hoe de kudde werd vrijgelaten:

 

Op de kaart een overzicht van de verschillende  begrazingsgebieden: