Geplaatst op: 7 mei 2019

Scharrelende varkens in voedseltuin Nieuwe Hoeven Schaijk

Dertien Berkshire-varkens zorgen voor meer leven in de brouwerij rond zorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk.  Ze zijn neergestreken in de voedseltuin in wording. Daar is een ‘plukroute’ van zeven honderd meter aangelegd met eetbare planten. Zo is er voor de bewoners meer te beleven in de buitenlucht. Ze kunnen elkaar ook treffen in de nieuwgebouwde ontmoetingsplaats De Hooimijt.

,,De varkens helpen de voedselcirkel rond te maken”, verklaart Peter Verkuijlen, regiomanager BrabantZorg. ,,Het groenafval en voedselresten geven we aan de beesten. Later gebruiken we het vlees voor de maaltijden van onze bewoners. Zo helpen de varkens de duurzaamheidsdoelen van BrabantZorg te realiseren.”

Voor de Heeswijkse varkensboer Hennie van Grinsven is de Nieuwe Hoeven een ‘dependance’. Thuis runt hij met zijn vrouw Lianda een kleine boerderij met zeven zeugen en drie beren. Dat is een walhalla voor varkens, bekroond met vijf sterren voor dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood. De Van Grinsvens zochten ruimte om iets te groeien en kwamen in Schaijk uit. Zo belandde het oudste Engelse varkensras aan de Udensedreef aan de rand van de Maashorst.

Bron: Brabants Dagblad – Maarten van de Rakt – © Foto Van Assendelft