Geplaatst op: 13 juni 2016

Praktijkleergang Brandrode rund

Op 3 juni vond de eerste bijeenkomst plaats van de praktijkleergang het Brandrode Rund. Dit als onderdeel van het project ‘Het Brandrode rund als grote grazer in en rond de Maashorst’. Een project dat de Maashorstboeren in 2016 zijn gestart in samenwerking met andere partijen en dat duurt tot eind 2017.

Natuurbegrazing
De praktijkleergang bestaat uit 6 dagen verdeeld over 2016 en 2017. Tijdens de praktijkleergang krijgen de deelnemers uitleg in zaken als natuurbegrazing, PR en communicatie en verwaarding van producten van dit rund. De eerste dag stond in het teken van natuurbegrazing. Docent Geert Willems wist de cursisten die ochtend te boeien met dit onderwerp. De middag werd ingevuld met een excursie in de natuur (botanische grasland kenmerken en het beheer ervan) onder deskundige leiding van Staatsbosbeheer. Het doel om de boer en terrein beherende organisaties van elkaars kennis en kunde te laten leren, was hiermee een schot in de roos.

Belangstelling
Dat er belangstelling voor deze praktijkleergang zou zijn, stond al vrij snel vast, maar dat hij binnen enkele weken al voor 50% overtekend zou zijn, was buiten verwachting! Daarmee is hij ook meer dan vol en kan er helaas niet meer op ingetekend worden.

Nieuwe streekproducten op basis van het Brandrode Rund
Dat is één van de doelen van dit project. Geheel in stijl werden tijdens de lunch bitterballen van vlees van het Brandrode Rund gegeten. Een worstenbroodje gemaakt van vlees van het Maashorst Brandrode Rund en met Maashorst spelt wordt momenteel ontwikkeld. Meer Maashorststreekproduct is nauwelijks denkbaar! Binnenkort meer daarover.

MaashorstFair 2016
Tijdens de MaashorstFair op 31 juli a.s. zal een koppel Brandrode koeien te zien zijn en een kalf. Als het meezit wordt het Brandrode Spelt worstenbroodje daar gepresenteerd.