Geplaatst op: 22 januari 2021

Overlast en schade door drukte in Herperduin

Afgelopen weekend van 16 januari 2021 hebben boa’s en boswachters bezoekers van Herperduin aangesproken en gewezen op de regels in het bos. Deze actie was nodig omdat het in Herperduin erg druk is. Door de coronamaatregelen gaan mensen voor ontspanning vaker de natuur in. In de weekenden en op woensdagmiddag is het daarom in Herperduin erg druk met wandelaars, fietsers en honden. Dat heeft gevolgen voor planten en dieren in het bosgebied. Bij volgende controles in het bos is geen sprake meer van waarschuwen, maar volgt direct een boete.   

In Herperduin staan overal bordjes: honden aan de lijn, geen bezoek tussen zonsondergang en zonsopgang, open vuur verboden, laat de natuur met rust en maak geen rommel. Niet iedere bezoeker houdt zich aan deze regels. Wandelaars en fietsers zitten elkaar soms letterlijk in de weg. Lang niet altijd is er begrip voor elkaar. Soms ontstaat er dan ruzie. Ook de boswachter en andere werkers in het bos krijgen steeds vaker te maken onbehoorlijk gedrag van bezoekers. Dat gedrag is natuurlijk afkeuringswaardig. Het zorgt voor onveiligheid bij de medewerkers.

Waar kunnen honden loslopen?
Veel bezoekers van Herperduin komen met hun hond(en) naar het bos. In het bosgebied van Herperduin zijn twee gebieden waar honden los mogen lopen. De losloopterreinen zijn met borden aangegeven. Er is een losloopterrein naast het parkeerterrein bij Hoessenbosch in Berghem. Het andere losloopterrein begint bij de parkeerplaats in Herpen bij het Natuurspeelbos. In de rest van Herperduin is het verplicht om honden aan de lijn te houden. Lang niet alle baasjes volgen die regel. Loslopende honden zorgen voor veel overlast en brengen schade toe aan de natuur. Vooral honden die niet gewend zijn in de natuur gaan achter alles aan wat beweegt. Vogels, kleine bosdieren en reeën zijn het slachtoffer. Ook zijn er honden die andere honden aanvallen. Pas geleden is een hond overleden na zo’n aanval.

Waarom mag je ‘s nachts niet in het bos?
Bezoekers zijn als het ware te gast in Herperduin. Dit bos is het leefgebied van heel veel dieren. Hun gedrag is afgestemd op het dagelijkse ritme van licht en donker, van lawaai en rust. Door tussen zonsondergang en zonsopgang het bos in te gaan, verstoren mensen het doen en laten van de dieren. In die uren is het daarom niet toegestaan om in het bos te zijn. Uitzondering op deze regel is het verharde fietspad door Herperduin; dat mag ook tussen zonsondergang en zonsopgang gebruikt worden. 

Bekijk hier ook de uitzending hierover bij Dtv Oss