Geplaatst op: 13 juni 2019

Oproep: Tel mee tot de 1000 soorten

Stichting Natuurorganisaties De Maashorst organiseert samen met het Natuurcentrum De Maashorst een telweekend waarin we de biodiversiteit van dit bijzondere natuurgebied in kaart brengen. Dat er veel planten, vogels, zoogdieren, paddenstoelen en andere levende organismen in het gebied voorkomen wisten we natuurlijk. Maar zou het lukken er 1000 verschillende in één weekend te tellen? Die uitdaging gaan de vrijwilligers van de Natuurorganisaties graag aan. Ze krijgen daarbij ook hulp van de jongeren van de landelijke jeugdnatuurgroepen JNM en NJM die dit weekend bij het natuurcentrum verzamelen en samen op onderzoek uit gaan.

Meld u aan op voor 14 juni 16.00 u www.natuurcentrumdemaashorst.nl

Ik ga tellen en neem mee een loep, verrekijker, mobiel, tablet, …

De officiële aftrap van de telling is op vrijdag 14 juni om 17.00 uur bij het natuurcentrum in Nistelrode. Tijdens het hele weekend is het natuurcentrum de uitvalsbasis voor de tellers die elk vanuit hun specialiteit het gebied intrekken om waarnemingen te verzamelen. Uitgerust met loep, verrekijker, mobiel of tablet struinen ze het gebied af op zoek naar nog niet ontdekte soorten. Het leslokaal op het natuurcentrum vormt het episch centrum voor alle deelnemers. Kom daar een kijkje nemen! Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni is hier van 7.00 uur tot 19.00 uur kunt u de tellers zelf spotten!

Ziet u dit weekend zelf een leuke soort plant of dier?

Voer uw waarneming in op waarneming.nl, want uw waarneming draagt dan bij om een compleet beeld van de natuurwaarden van het gebied te krijgen.

Op zaterdag 15 juni om 13.30 uur neemt een IVN-gids een groepje van maximaal 10 belangstellenden mee om samen planten te tellen. Op zondagochtend om 10.30 uur is er een tweede gelegenheid om met een specialist mee op pad te gaan. Een vogelteller van Vogelwacht Uden legt uit welke vogels je op dit moment in het gebied kunt tegenkomen en hoe je deze gegevens vast kunt leggen zodat ze beschikbaar zijn voor verder onderzoek. Voor deze twee activiteiten kunt u zich online aanmelden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl tot uiterlijk vrijdag 14 juni 16.00 uur.

Op zondagavond 18.00 uur sluiten we de telling af op het Natuurcentrum en weten we of we de 1000 soorten gehaald hebben.