Geplaatst op: 29 maart 2018

Opening kunstwerken Loo en Menzel

Op 28 maart 2018 werden de kunstwerken bij de tunnels Loo en Menzel in Nistelrode onthuld. Belangstellenden trotseerden het slechte weer om bij deze feestelijke bijeenkomst te zijn. Jeroen Smarius, directeur bij de provincie Noord-Brabant, opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van verbindingen tussen dorpen en Maashorst.

De vier gemeenten rond De Maashorst werken met het project Dreven en driften aan een betere verbinding van hun dorpen met het natuurgebied. De uitdaging was om poorten naar de Maashorst te maken via de tunnels. Kunst kan een uitstekende bijdrage leveren aan een andere beleving van een plek. Daarom heeft de gemeente Bernheze twee kunstenaars gevraagd te helpen bij het aanpassen van de tunnels.

 

Stilstaan en bewust kijken naar verhalen en verbinding

Robin Gerris maakte het kunstwerk bij tunnel Loo. Op de wanden van tunnel heeft hij foto’s aangebracht waarop historische taferelen uit Nistelrode en de Maashorst te zien zijn. De beelden staan symbool voor de verbinding tussen natuur en cultuur. Door speciale bewerkingen zijn delen van de beelden vervaagd of zelfs uitgewist om de kijker uit te dagen heel bewust te kijken en zelf een verhaal te vormen. Dat dit werkt, werd beaamd door wethouder Jan Glastra van Loon, die vertelde dat automobilisten vaak stapvoets door de tunnel rijden om het werk goed te bekijken.

 

Verhalenwedstrijd bij kunstwerk van Arno Coenen

Binnenkort plaats Arno Coenen zijn kunstwerk bij de Menzel tunnel. Het gezelschap kreeg tijdens de opening alvast een ‘sneak preview’ van het werk in de vorm van een bouwbord dat bij de tunnel staat opgesteld. Samen met de wethouder onthulde de kunstenaar het bord en lichtte zijn verhaal toe. Het werk gaat bestaan uit twee grote cortenstalen wachters aan weerszijden van de tunnelingang, met symboliek die kenmerkend is voor de Maashorst. Arno liet zich inspireren door romeinse schatten, oernatuur, kadaverfauna en sjamanisme. Het wordt een kunstwerk waarbij ieder zijn eigen verhaal mag bedenken. Daarom gaat gemeente Bernheze aan de slag met een verhalenwedstrijd. Dichter Ad van Schijndel gaf een mooie voorzet door een gedicht over dreven en driften voor te dragen.

 

Open Atelierroute start 2 april

Na de toost op de onthulling van de kunstwerken, werd de Open Atelierroute Bernheze ingeluid die op 2 en 8 april plaatsvindt. Tijdens deze week zijn diverse ateliers in Bernheze geopend en zijn ook de kunstwerken bij de tunnels te zien. Meer info is hier te lezen.