Geplaatst op: 2 juli 2019

Negen nieuwe natuurgidsen bij IVN Oss

Zaterdag 22 juni kregen 9 leden van IVN Oss het diploma ´Natuurgids´ uitgereikt. Zij volgden een tweejarige opleiding samen met nog 27 anderen van de IVN/afdelingen Bernheze, Uden en Veghel. Met dit diploma kunnen de nieuwe gidsen aan de slag in de natuur in de regio Oss en natuurgebied De Maashorst met natuurwandelingen en natuurfietstochten. De groep natuurgidsen van IVN Oss groeit hiermee van 12 naar 21 leden.

De nieuwe gidsen komen uit Oss, Ravenstein, Demen, Berghem, Heesch en Schaijk en geven hiermee ook het regionale karakter aan van IVN Oss. IVN Oss zet activiteiten uit in de gehele gemeente Oss, van Lith tot Keent en van de Maas tot op De Maashorst.
Zij hebben zich bekwaamd in vele onderwerpen van de natuur, zoals planten, insecten, amfibieën, dieren, paddenstoelen, landschap, samenhang, milieu, maar ook over werk- en presentatievormen om het verhaal boeiend en levendig te kunnen overbrengen.
De nieuwe gidsen kunnen nu aan de slag als natuurgids. De werkgroep Natuurgidsen heeft een eigenprogramma met 20 acctiviteiten, zoals wandelingen en fietstochten door de natuur voor iedereen, volwassenen, jong volwassenen en jeugd. Daarnaast gidsen deze groep ook voor het Natuurcentrum De Maashorst, heeft samen met RIGOM een aangepast programma voor de doelgroep ouderen en minder validen. Samen met IVN Uden, de huisartspraktijken en Ziekenhuis Bernhoven  leveren de gidsen ook een bijdrage aan zogenaamde ‘Biowalks’, specifieke wandelingen voor diabetici en hartpatiënten. Ook heeft IVN Oss een werkgroep voor de scholen en kunnen de nieuwe gidsen daarbij ook aan de slag.

Bekwaam
De kwaliteit van de opleiding Natuurgids wordt bewaakt door het Studiehuis van IVN Nederland.  Gemiddeld worden er 11 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het land. IVN heeft sinds het begin van haar bestaan meer dan 16.000 natuurgidsen opgeleid. De opleiding die de nu afgestuurde gidsen hebben afgesloten was onder de bekwame en bezielende leiding van Rien Kersten uit Erp, oud-leraar van het Zwijsen College Veghel. Een drietal specialisten als gastdocenten stonden hem bij: Annemarie van Diepenbeek (diersporen), Christel Kramer (geologie) en Pieter van Breugel (vogels).

Voor meer informatie over het jaarprogramma van IVN Oss: kijk op www.ivn.nl/afdeling/ivn-oss