Geplaatst op: 7 mei 2021

Natuurwandeling over 28 bunder bosomvorming

Vrijdag 30 april jl. maakte Team de Maashorst, met een aantal nauw betrokkenen bij de ontwikkeling van de Maashorst, een natuurwandeling gemaakt door de 28 bunder, dit zijn de bossen van de gemeente Oss in de noordoosthoek van De Maashorst. Aanwezig waren leden van Team De Maashorst, bestuursleden Stichting Maashorst in Uitvoering, Eja Praasterink, Raad van Advies, Jules Iding (oud-wethouder en initiator van De Maashorst) en Hans van der Lans (ecoloog). Deze wandeling werd gehouden ter inspiratie, motivatie en ontwikkeling van de samenwerking in de Maashorst, maar zeker ook om ‘in het veld’ te zien wat omvorming van productiebos naar natuurbos voor resultaten te zien geeft.

In de 28 bunder, nabij het ecoduct Maashorst over de Nederlandse provinciale weg 324 tussen Heesch en Schaijk, is de gemeente Oss in 1997 gestart met de natuurtechnische bosomvorming. Met deze techniek werd een begin gemaakt om van productiebossen, natuurbossen te maken. Omdat het al zolang (25 jaar) geleden is dat de eerste werkzaamheden zijn uitgevoerd, zijn deze bossen de meest ontwikkelde natuurbossen die we in de Maashorst hebben. Na een inleiding en gesprek over de ontwikkelingen binnen de Maashorst werd onder leiding van Hans van der Lans en Marcel Geurts de wandeling gestart. Via de open verbindingszone, die bij het ecoduct begint, werd er naar het zuiden gewandeld. Onderweg werd op enkele plaatsen onder andere een te lage begrazingsdruk werd aangetoond. Na een welverdiende lunch werd de wandeling verder voortgezet door een ander deel van de 28 bunder. Hier heeft het bos een dichtere structuur en liggen ook majestueuze, met mos, heide en varens bezette dode bomen. De ontwikkelingen zijn hier werkelijk spectaculair. Het geeft je het gevoel van een echt natuurbos.

Het bijzondere gebied is natuurlijk ook voor het publiek toegankelijk en interessant om te bezoeken. Onder andere vanaf de parkeerplaats aan de Oude Rijksweg is een ingang voor fietsers en voetgangers.