Geplaatst op: 10 oktober 2019

Natuurgebied de Maashorst nu ook toegankelijk per scootmobiel

Sinds deze week is De Maashorst vanuit Schaijk en Zeeland ook toegankelijk per scootmobiel of rollator. Woensdag 9 oktober werd de hydraulische poort aan de Weversweg in Zeeland officieel in gebruik genomen. Er is er ook een aan de Udensedreef in Schaijk zodat er een mooi rondje Maashorst gemaakt kan worden.

In juli 2018 werden de wildroosters in De Maashorst vervangen voor grotere roosters, dit in verband met de grote grazers. Hierop kwamen klachten binnen bij de gemeente omdat scootmobiels niet meer over de nieuwe roosters het gebied in konden rijden.

Wethouder Vereijken en de heer Dekkers uit Zeeland namen de poort officieel in gebruik.

Toegankelijkheid

De gemeente heeft goed geluisterd naar de klachten en ging in overleg met de Kerngroep Mensen met een lichamelijke Beperking.

Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat de Maashorst ook toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking werd gezocht naar een goed werkend systeem. Dat werd uiteindelijk gevonden bij een hydraulische systeem van firma Poda omheiningen uit Sint Oedenrode dat afkomstig is uit Denemarken. De nu aangelegde hydraulische poorten zijn de eerste in Nederland .

Hoe werkt het?

Bij de toegangspoort staat een groene paal met een handel die met kabels verbonden is met de poort. Door een paar keer te pompen met de handel gaat de poort open, kun je erdoor met de scootmobiel en sluit de poort weer achter je.

 Proefperiode van een jaar

Het komende jaar is een proefperiode waarin gekeken wordt of het systeem robuust genoeg is voor mens en dier en of het blijft werken in alle weersomstandigheden en voldoet aan de wensen van de gebruikers. Het beheer en het onderhoud wordt gedaan door de gemeente Landerd.

 

Foto bovenstaand: De heer Dekkers uit Zeeland nam als eerste de hydraulische poort in gebruik en kan weer toeren in De Maashorst

 

 

 

 

 

 

Wethouder Hans Vereijken kondigt openingshandeling van de poort aan