Geplaatst op: 8 november 2018

Massaal naar het zuiden – vogeltellers waren getuige

Sinds augustus 2000 worden elk jaar vier maanden lang, van augustus en december, alle trekvogels geteld die tijdens de najaarstrek over de natuurkern van de Maashorst vliegen. Leden van de Vogelwacht Uden hebben daar die maanden een telpost en tellen alles wat overvliegt en herkent kan worden. Dat levert, naast het actief bezig zijn met tellen en noteren, gezelligheid, voldoening en een enorme berg gegevens op; waardevolle informatie over de najaarstrek, een van de belangrijkste fenomenen in de vogelwereld.

In de afgelopen negentien jaar zijn er maar liefst 206 vogelsoorten en veertien soorten trekvlinders op de telpost gezien en geteld. Ook heel bijzondere soorten die hier bijna nooit gezien worden zoals de Grijze Wouw, Morinelplevier en Grutto. Alle ontsnapte kooivogels zitten hier ook tussen, zoals een Grote geelkuifaketoe, grasparkietjes en Grote Alexenderparkiet. En zie zien de gewone soorten zoals de Vink en Spreeuw in enorme getalen langs vliegen!

Massaal naar het zuiden

Zondag 28 oktober 2018 was zo’n dag dat een gewone vogelsoort massaal naar het zuiden trok. De Houtduif profiteerde van een noordoosten wind om de opkomende kou in Scandinavië en Noord Duitsland te ontvluchten en vloog in grote groepen tot wel 500 stuks in een brede baan over Oost Nederland. Op telpost Brobbelbies Noord zaten ze nog maar koud klaar toen tegen zonsopgang de houtduiven al massaal overkwamen. Het werd dan ook aanpoten met tellen van de aantallen in de groepen en noteren van de gegevens. Tussen negen en tien uur, het beste uur, kwamen er 60.000 Houtduiven over, ongeveer 17 per seconde. Een van die houtduiven moet de vier miljoenste vogel over de telpost zijn geweest. Een prachtige bekroning op al die uren telwerk dat de tellers er al die jaren ingestoken hebben!

 

[ Houtduif foto is van Fotograaf: Leo van den Heuvel ]