Geplaatst op: 12 november 2020

Maashorstrangers houden toezicht op de kudde

Het is druk in De Maashorst. Door de lockdown trekken veel mensen het natuurgebied in. De Maashorstrangers houden daarom toezicht, om de kuddes en de rasters te controleren. Voor bezoekers staan ze paraat om vragen te beantwoorden over de grote grazers.

Er zijn zo’n 50 Maashorstrangers actief. Zij zijn de extra ogen en handen in het veld. Het zijn actieve vrijwilligers met een groen hart voor dit natuurgebied. Ze merken nu dat het drukker is in het gebied. Ze zien ook wandelaars of fietser die minder bekend zijn met de grote grazers  in De Maashorst. Voor deze ‘nieuwe bezoekers’ en ook voor het vertrouwde publiek zijn de Rangers het aanspreekpunt als het gaat om de grazers. De Rangers zijn te herkennen aan hun zwarte jas met het groene Maashorst logo en de tekst ‘Ranger’ erop.

Wat doet een Ranger ?

Maashorstrangers voeren kuddecontroles uit. Ze checken de dieren op aantallen, condities, en ze houden in de gaten of er kalveren zijn geboren. Ook voeren ze rastercontroles uit waarbij het hele natuurgebied wekelijks of om de drie dagen nalopen om de spanning te testen. Wanneer een boom of struik op het raster is gevallen, melden zij dit bij de beheerder om de boom te laten verwijderen en als het nodig is het raster te herstellen. De Maashorstranger zorgt vervolgens dat de spanning weer op orde is. Bij storm voeren zij extra rastercontoles uit.

Ook geven de Maashorstrangers excursies en toelichting over het natuurgebied. Helaas is het Natuurcentrum momenteel gesloten, maar zodra de maatregelen het weer toelaten kunnen geïnteresseerden weer mee op excursies.

Ze houden het gebied ook in de gaten en melden overtredingen zoals wildcrossers, restanten van vuurwerk, afval en loslopende honden.

Bekijk de reportage van Omroep Walraven over het werk van de Maashorst Ranger, met een oude bekende van het gebied….. ! Met veel enthousiasme legt hij uit waarom het werk van de Rangers belangrijk en zo mooi is. 


Tips en richtlijnen om te recreëren in de natuur

Om samen te blijven genieten van de natuur is het belangrijk dat we elkaar helpen en de natuur blijven respecteren. Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en houd 50 meter afstand tot de grazers. En neem mee wat je meeneemt van thuis aan afval. Afvalbakken heeft iedereen thuis staan, gooi het daar dan ook in.

  • De grazers opzoeken of juist vermijden? Op deze begrazingskaart staan de fiets- en wandelknooppunten, en parkeerplaatsen aangegeven. Zo zie je precies hoe je om het begrazingsgebied heen kan gaan of er juist dwars doorheen.


Gedragsregels tot de grazers

Bekijk deze animatie en binnen 1:40 minuten weet jij hoe je moet handelen als je gaat genieten van de grazers in het wild: