Geplaatst op: 13 december 2016

Maashorstboeren op bezoek bij stichting Taurus

Foto: Sjaak van Rossem wist zijn publiek enorm te boeien. Het was indrukwekkend om te zien en knap uitgelegd, hoe hij van een karkas vele lekkere stukken vlees van allerlei soort maakt. Variërend van biefstuk van de haas tot gehakt.

Taurus en Tauros
Op 24 november was de derde bijeenkomst van de praktijkleergang Brandrode Rund. Dit als onderdeel van het project ‘Het-Brand-Rode-Rund-als-grote-grazer-in-en-rond-de- Maashorst’. Een project dat de Maashorstboeren in 2016 startten, in samenwerking met andere partijen en dat duurt tot eind 2017.
De Maashorstboeren werden bijzonder gastvrij ontvangen door de stichting Taurus,  gehuisvest in het prachtige bezoekerscentrum van Brabants Landschap in Keent. Deze dag stond in het teken van vermarkten van het vlees van Brandrode koeien en natuurbegrazing.

De deelnemers (als fervente Brandrode rund liefhebbers) stelden uiteraard zeer kritische vragen. Vragen die ze prima wisten te beantwoorden en waaruit bleek dat er door onderlinge samenwerking heel wat mogelijk is; win-win situatie op veel gebieden! Zoals ook het vermarkten van de vleesproducten. Op dat gebied heeft de stichting Taurus baanbrekend werk verricht door een goed functionerend online-systeem op te zetten. De eigen slagerij van Taurus was een bijzondere ervaring voor de deelnemers.

Natuurbegrazing
De praktijkleergang bestaat uit 6 dagen verdeeld over 2016 en 2017. Tijdens de praktijkleergang krijgen de deelnemers uitleg in zaken als natuurbegrazing, PR en communicatie en verwaarding van producten van dit rund. Ook deze derde dag was ‘natuurbegrazing’ een belangrijk onderdeel. Duidelijk werd dat er mooie kansen liggen op het gebied van samenwerking voor de houders van Brandrode koeien met Brabants Landschap.

Een excursie rond het bezoekerscentrum in Keent waar de Taurossen vrij rondlopen maakte de dag compleet. Fietsers wandelaars en andere recreanten vertoeven hier (net als wij deze middag) rustig tussen de Taurossen. Ofschoon ze er gevaarlijk uitzien, blijken ze totaal niet gevaarlijk. Integendeel, zodra ze mensen tegenkomen vertonen ze ontwijkgedrag. Een eigenschap waar ze op gefokt worden om in natuurgebieden samen te kunnen verblijven met mensen.