Geplaatst op: 3 april 2017

Maashorstboeren dag te gast bij Boer Spierings Oss

Foto:Cor Spierings wist de deelnemers te boeien met zijn verhaal over zijn bedrijf met het houden van zijn Brandrode runderen

Brandrode runderen als natuurbegrazers
Op 24 maart was de vierde bijeenkomst van de praktijkleergang: Brandrode Rund. Dit als onderdeel van het project ‘Het-Brand-Rode-Rund-als-grote-grazer-in-en-rond-de-Maashorst’. Een project dat de Maashorstboeren in 2016 startten, in samenwerking met andere partijen en dat duurt tot eind 2017. De Maashorstboeren waren deze keer te gast bij boer Spierings in Oss. Deze dag organiseerden zij samen met Natuurmonumenten.

De dag stond in het teken van het vermarkten van producten van Brandrode koeien en natuurbegrazing. De deelnemers (als fervente Brandrode rundliefhebbers) kregen een rondleiding op het bedrijf. Ze brachten een bezoek aan de stal en Cor Spiering wist op inspirerende wijze de deelnemers te boeien met zijn verhaal over het houden van Brandrode runderen. Ook namen ze een kijkje in de Landwinkel met kaasmakerij en kregen een toelichting op het maken van kaas.

Natuurbegrazing en Natuurmonumenten
De praktijkleergang bestaat uit 6 dagen verdeeld over 2016 en 2017. Tijdens de praktijkleergang krijgen de deelnemers uitleg in zaken als: natuurbegrazing, PR & Communicatie en verwaarding van producten van dit rund. Ook deze vierde dag was ‘natuurbegrazing’ een belangrijk onderdeel. Duidelijk werd dat er mooie kansen liggen op het gebied van samenwerking voor de houders van Brandrode koeien met natuurbegrazen en Natuurmonumenten. Een excursie naar de Hemelrijkse waard waar binnenkort de Brandrode runderen vrij rondlopen maakte de dag compleet. Fietsers, wandelaars en andere recreanten kunnen dan verblijven tussen de Brandrode runderen.