Geplaatst op: 10 mei 2017

Maashorst Mondriaan Molenfietsroutes

Zaterdag 13 mei worden nieuwe molenfietsroutes gelanceerd door de gemeenten Landerd, Uden en Bernheze. In samenwerking met de molens, gemeenten, TRV-Bernheze, Platform Toerisme Landerd en VVV Uden zijn drie nieuwe fietsroutes samengesteld. Tijdens de Molendagen zijn bij een groot aantal molens activiteiten voor jong en oud. Dit is dé ideale gelegenheid om met de kinderen een kijkje te gaan nemen in één van de molens: Piet Mondriaan in De Maashorst.

Kunstschilder Piet Mondriaan

Langs de nieuwe routes fietst men niet alleen langs molens, maar ook langs plekken waar de beroemde kunstschilder Piet Mondriaan begin vorige eeuw vaak kwam. In 1904 verbleef deze schilder een jaar in Uden. In die periode heeft hij veel geschilderd. Met zijn fiets en hondje Beppie trok hij de natuur in. Hij schilderde molens, boerderijen, deuren en schuren, waaronder het beroemde schilderij van de Molen van Jetten in Uden. Piet de Schilder, zoals hij in Uden en omgeving werd genoemd, experimenteerde vaak met licht en compositie. Van 28 mei – 12 augustus zal er in het Kantelhuis aan de markt in Uden een Virtual Reality film worden getoond en zijn atelier zal worden hier opnieuw worden ingericht.
Bij een aantal molens zijn er activiteiten voor het hele gezin. Niet alleen de molens zijn om naar uit te kijken, tijdens de tocht fietst men door het afwisselende landschap van heide, bossen, polderlandschappen en langs de Aa. Een uitgelezen moment om de landelijke sfeer in en rond De Maashorst te proeven.
Bij de Molen van Jetten in Uden zal molenaar Linda van Kessel het eerste exemplaar van de nieuwe Maashorst Molenfietsroute overhandigen aan centrummanager René Jetten. Hij is de zoon van de laatste beroepsmolenaar van deze molen. Zaterdagochtend om 11.00 uur vindt dit officiële moment plaats.

Activiteitenweekend

Bij een aantal molens zijn er activiteiten voor het hele gezin. Niet alleen de molens zijn om naar uit te kijken, tijdens de tocht fiets men door het afwisselende landschap van heide, bossen, landerijen en langs de Aa. Een uitgelezen moment om de landelijke sfeer in en rond de Maashorst te proeven.
De Udense molen verzorgt een speciaal kinderprogramma met onder andere een springkussen en pannenkoeken eten.

Zeeland en ’t Oventje

In Zeeland zijn zaterdag de Coppensmolen aan de Kerkstraat, De Dageraad aan de Oude Molenstraat en de Sint Viktor op het Oventje open. In het heemhuis aan de Kleine Graspeel is een tentoonstelling ingericht over granen. Voor kinderen is er een puzzeltocht.

Kilsdonkse Molen

Zondag 14 mei is het ook Moederdag en daarom wordt er in het bezoekerscentrum van de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther op zondag aan alle moeders gratis een kopje koffie geschonken. Ook hier zal de nieuwe Maashorst Mondriaan Molenfietsroute worden gelanceerd. En er is meer te beleven. Zoals een kleine expositie van molens voor in de tuin, die door iemand nagebouwd zijn van bestaande molens. Verder is het nieuwe ‘ broertje’ van De Kilsdonkse Molen te bewonderen. Het geheel zal muzikaal opgeluisterd worden door muziekorkest ‘t Kumt Wel’.

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-kleurboekje klaar. In het boekje staan mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken. Daarnaast kunnen kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd.

Gratis verkrijgbaar

De fietsroute is zoveel mogelijk aangesloten op het fietsknooppuntnetwerk en gratis verkrijgbaar bij de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther, Molen van Jetten in Uden, molen De Neije Kreiter in Volkel, de molens in Zeeland, VVV Uden aan het Mondriaanplein, VVV agentschap De Mastworp, Bedaf en VVV agentschap De Brabantse Hoeve in Volkel.