Geplaatst op: 28 mei 2019

Landerd opent 14 juni ‘Bijenommetje’ in Zeeland

In Zeeland is een nieuwe fietsroute uitgezet. Deze is ‘Bijenommetje’ genoemd. Op vrijdag 14 juni om 12.30 uur is de opening van deze bijenroute bij Eeterij D’n Oven aan de Verbindingsweg 1. Iedereen is welkom. Van daaruit vertrekt een fietstocht (neem dus je fiets mee) via de bijenroute naar De Pastorie. Na een korte stop daar gaat de tocht verder naar Bijenhotel ‘t Oventje. Hier is om 14.30 uur de officiële opening door wethouder Hans Vereijken. Aansluitend is er een interessante lezing over de belangrijke rol die bijen spelen in de biodiversiteit. Het programma eindigt om 15.45 uur. Aanmelden kan via info@bureaumartens.nl

De bijenhotels zijn onderdeel van een van de zogenoemde ‘ommetjes’ in het kader van Landschappen-van-Allure. Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met de Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van circa 6 à 10 kilometer in en om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buiten gebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje.

12 bijenhotels
Er zijn in totaal 12 bijenhotels, zodat de term Bijenommetje geen loze kreet blijft. Langs de route staan geschikte bomen, struiken en bloemenweiden voor bijen. Er staan infopanelen met informatie over bijen en de specifieke locatie waar het bijenhotel staat. Op de route bevinden zich ook bankjes waar even uitgerust kan worden.  Het Bijenommetje volgt het wandelrouteknooppuntennetwerk. Op één plek wijkt het er vanaf. Om bij de pastorie te komen vanaf knooppunt 58 dient circa 100 meter afgeweken te worden.

Bron:  Sergio Boutkan – Arenalokaal.nl