Geplaatst op: 2 februari 2018

Kolonisten van de Maashorst

Het MRK Uden toont Udense Merovingische grafvondsten 

In 2014 werd aan de Schepersweg in Uden een bijzondere vondst gedaan. Amateur archeoloog Hanneke van Alphen ontdekte een Merovingisch grafveld (500-700 n.Chr.). In 29 graven werden bijzonder glaswerk, gereedschappen, edelstenen en diverse sieraden aangetroffen. De schatten zijn spectaculair mooi maar bovenal zeldzaam van aard. Vanaf 4 februari wordt in de tentoonstelling ‘Kolonisten van de Maashorst’ het verhaal achter deze voorwerpen verteld: hoe zijn ze gemaakt, waarvoor dienden ze en wat zegt het over de vroegste bewoners van Brabant? 

Eerste bewoners van Uden

Het Merovingische grafveld geeft een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk, tijdens het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Het kan beschouwd worden als de start van het huidige Europa. In het merendeel van de graven werden uitzonderlijk veel en bijzondere bijgiften aangetroffen. Zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden en pijlpunten sierden de mannelijke graven. Maar ook waren er veel persoonlijke sieraden, zoals kralenkettingen, kledingspelden en gouden hangers. Een uitzonderlijk werk is een glazen buidelbeker waarvan er maar negen in de hele wereld zijn. Het fortuin van Hanneke van Alphen kon niet meer stuk toen zij in de hoek van het grafveld ook nog eens een prachtig bewerkte sleutel vond: de oudste sleutel van Uden. Voor het eerst wordt deze aan de Udenaren getoond.

Activiteiten en workshops

Tijdens de tentoonstelling zijn er voor bezoekers van jong en oud tal van activiteiten en workshops. Vanaf 19 januari t/m 3 februari kunnen kinderen tot 13 jaar oud meedoen met ‘Kraak de Code’. Door heel Uden gaan zij op zoek naar een code om de kluis met de oudste sleutel van Uden te openen. De winnaar wordt op zondag 4 februari om 13.30 uur bekend gemaakt in het museum. IN AANWEZIGHEID VAN EEN BIJZONDERE GAST

In de eerste maand kunnen de bezoekers ook in groepen van maximaal 6 personen een middeleeuwse ‘museum escape’ spelen. Help het museum een paar objecten terug te vinden die spoorloos zijn verdwenen.

Vanuit Natuurcentrum De Maashorst is een fietstocht uitgezet via de Schepersweg, vindplaats van de Merovingische graven, naar het MRK.

Tot slot organiseert het internationaal succesvolle Atelier NL twee workshops ‘Earth Paint’ en ‘Mapping Typology’. Atelier NL is gebaseerd op een gepassioneerde en unieke onderzoeksmethode die verborgen verhalen van lokale aarde onthult en alles wat het produceert.

Voor meer informatie over alle activiteiten, bezoek: www.museumvoorreligieuzekunst.nl/activiteiten