Geplaatst op: 29 januari 2021

Iedereen is welkom in De Maashorst, maar wel met respect voor de natuur en elkaar

Als bezoeker van De Maashorst zal het je wellicht niet ontgaan zijn dat de drukte in De Maashorst steeds meer toeneemt. Dat is begrijpelijk in deze tijd waarin ontspanning een groot goed is. Iedereen is welkom, maar wel met respect voor de natuur en voor elkaar. Als je De Maashorst bezoekt, houd je dan aan de coronamaatregelen en aan de regels die gelden in het natuurgebied.

De afgelopen maanden zijn bezoekers en bewoners van De Maashorst op verschillende manieren geïnformeerd over de drukte en mogelijke gevolgen daarvan voor planten, dieren en mede bezoekers.  Daarnaast hebben onze Maashorstrangers extra toezicht gehouden in het begrazingsgebied en bezoekers aangesproken en voorgelicht over de gedragsregels die gelden in De Maashorst.  Dat heeft helaas niet voor alle bezoekers het gewenste effect. Daarom is de tijd van waarschuwen nu voorbij. De Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeenten en Staatsbosbeheer) zullen de komende weken regelmatig in De Maashorst controleren of jij je aan de regels houdt.  Als je dit niet doet zullen de Boa’s je direct een boete geven.  Ga je wandelen met je hond, weet dan dat in de hele Maashorst een aanlijnplicht geldt, behalve op plekken waar je hond los mag. Waar deze uitlaatgebieden zijn, vind je hier: http://bit.do/hondenuitlaatgebieden.

Tips en richtlijnen om te recreëren in de natuur
Om samen te blijven genieten van de natuur is het belangrijk dat we elkaar helpen en de natuur blijven respecteren. Op die manier houden we onze Maashorst prettig en veilig voor iedereen.

  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en houd 50 meter afstand tot de grazers.
  • Neem je eigen afval weer mee naar huis en gooi het daar in de vuilnisbak.
  • Voordat je op pad gaat, check de drukte in het natuurgebied via deze website http://bit.do/druktemeterbrabant. Zo kun je ook echt genieten van de rust.
  • Een andere route nemen? Bekijk hier http://bit.do/maashorstwandelgebied
  • De grazers opzoeken of juist vermijden? Op  http://bit.do/begrazingsgebied staan de fiets- en wandelknooppunten, en parkeerplaatsen aangegeven. Zo zie je precies hoe je om het begrazingsgebied heen kan gaan of er juist dwars doorheen.