Geplaatst op: 23 oktober 2020

Houd ook 50 meter afstand tot de Exmoor pony’s – gooi geen eten naar de dieren

Ook al zien de pony’s er aaibaar uit, blijf op afstand. Net als bij de tauros. De Exmoor is een wild en schuw dier. We zien dat sommige bezoekers de pony’s en het veulen proberen eten te geven, of een selfie willen maken met de dieren. Doe het niet. Eten geven kan rampzalig zijn voor de dieren. Dieren gaan hierdoor opdringerig gedrag vertonen wat tot gevolg kan hebben dat de pony’s naar de slacht moeten. Geniet dus op afstand van deze prachtige kudde wilde grazers. 

 

Verkeerd gedrag aanleren is dodelijk voor de kudde

Soms is het weggooien van schillen al genoeg om dieren naar mensen toe te lokken. De dieren leren op deze manier dat bij mensen voer te halen valt. Vervolgens kunnen ze bij mensen aan kleren of rugzakken gaan trekken of erger, in een poging om eten te bemachtigen. Dieren met zulk gedrag zijn niet meer geschikt voor vrij toegankelijke natuurgebieden. Deze dieren moeten uit het natuurgebied weggehaald moeten worden en kunnen nergens anders meer terecht. Nederland kent immers vooral opengestelde natuurgebieden. Weghalen betekent dan dus ook dat het dier in kwestie gedood of geslacht moeten worden. Niemand wil dat, maar in zo’n geval kan het helaas niet anders.

Exmoors kunnen ’s winters met weinig voedsel toe, omdat ze in het najaar een flinke vetvoorraad aanleggen. Dus de dieren hebben voldoende te eten.

Foto gemaakt door Peter van de Wetering