Geplaatst op: 26 maart 2021

‘Heb jij wel eens een wisent in het echt gezien?’

Ze zijn minstens drie keer per week in De Maashorst te vinden. En als de dagen weer wat langer worden en de temperatuur wat hoger, zelfs nog vaker. En ook hun drie weken zomervakantie brengen ze steevast door in het gebied, bij voorkeur in de buurt van de wisenten, want die hebben hun harten wel echt gestolen. Ieder ‘gewapend’ met een fotocamera trekt het echtpaar René en Caroline van der Lee vanuit hun woonhuis in Uden naar het nabij gelegen gebied om de dieren en de natuur vast te leggen. Ze genieten er volop van. Dat is ook te zien aan de fraaie foto’s. De mooiste opnames zijn inmiddels verzameld in enkele fotoboeken, maar ook op Facebook laten ze zich niet onbetuigd in de groep ‘wisenten in de Maashorst’.

Caroline moet zich vanwege de ziekte MS, die haar al vele jaren hard treft, met een rolstoel verplaatsen. Ze krijgt daarbij hulp van echtgenoot en mantelzorger Rene, omdat wandelen ook goed is voor zijn conditie als hartpatiënt. De passie voor fotografie en natuur had Caroline al veel langer. Ze kreeg die thuis met de paplepel ingegeven. René had eerst niet zoveel met fotografie, hij  vond het maar lastig dat we tijdens een wandeling om de haverklap moesten stoppen omdat Caroline een foto wilde maken. ,,Uiteindelijk heb ik ook maar  eens een compacte camera meegenomen en al snel had ik ook de smaak te pakken” vertelt René.

Bijna achtertuin
Hij vervolgt: ,,De Maashorst is ondertussen wel echt ‘ons ding’ geworden, het ligt voor ons dan ook bijna in de achtertuin. Toch is het nog best wel even een stukje met de inmiddels speciale rolstoel van Caroline die ook gebruikt kan worden op wat ruwer terrein op de onverharde weg. Hiermee kunnen we vrijwel rond het hele begrazingsgebied. We bezoeken het gebied onder vrijwel alle weersomstandigheden op woensdagochtend en in het weekend. Daarnaast maak ik al enkele jaren deel uit van de Maashorstrangers die toezicht houden in het gebied en er de kuddes en rasters controleren. Voor bezoekers staan we altijd klaar om vragen te beantwoorden over de grote grazers. We zijn met een fijne groep actieve vrijwilligers, die allemaal een groen hart hebben voor dit natuurgebied”.

Niet echt geschikt
De affiniteit met het gebied en de wisenten en de aanmelding van René als ranger is toch wel op het conto te schrijven van Arjen Boerman, kuddebeheerder en voorlichter van Free Nature in De Maashorst. Caroline vertelt: ,,Arjen vroeg me zo’n vijf jaar geleden, toen de dieren net waren uitgezet, nabij de poort aan de Zevenhuizenweg: “Heb jij al wel eens een wisent in het echt gezien?” Ondanks het feit dat m’n rolstoel toen nog niet echt geschikt was voor het terrein heeft hij ons toen het veld mee in genomen over het toen afgesloten fietspad. Op veilige afstand hebben we de kudde wisenten uitgebreid kunnen bekijken en vanaf die ontmoeting ben ik feitelijk wel ‘verkocht’ aan deze vriendelijke reuzen. Het zijn echt geen domme beesten, ze herkennen mensen en als ze de situatie vertrouwen en weten dat je geen bedreiging vormt komen ze best wat dichterbij.”

Geen moment angstig
Hoe meer je te weten komt over deze dieren, hoe interessanter ze worden om te observeren” vertelt Caroline verder. ,,Je ziet dan de hiërarchie in de groep en het gedrag ten opzichte van elkaar en andere dieren in de buurt. Je moet er natuurlijk wel oog voor hebben en respect voor de dieren in hun domein. Ik ben in mijn rolstoel natuurlijk best kwetsbaar, maar heb me in de nabijheid van de grote grazers nooit een moment angstig gevoeld, zelfs niet als de grote stier dichtbij is. Het zijn gewoon prachtige en rustige dieren waar ik echt een klik mee heb en zij misschien ook wel met mij. Ik herinner me bijvoorbeeld nog een moment in juni 2017, de kudde was toen ruim een jaar in het veld. Op een bepaald moment kwamen ze naar de afrastering aan de Zevenhuizenweg waar we stonden te kijken met hun jonge kalfjes voorop. Het leek alsof ze even kwamen ‘showen’ met hun jonge aanwinsten. Prachtig was dat!”

Negatief prikkelen
René voegt er nog aan toe: ,,Als Maashorstranger krijg ik soms vragen van bezoekers over het gedrag van de dieren, omdat ze daarover wel eens ergens een negatief verhaal hebben gelezen of gehoord. Ik leg ze dan uit dat het vrijwel altijd het gedrag van de mensen zelf is wat deze dieren negatief kan prikkelen. Wisenten voelen zich veilig achter het schrikdraad en kunnen dan dichtbij komen. Op bezoekers die in het wengebied zijn, reageren ze anders. Dan vinden ze een afstand van 50 meter of meer prettig. Sta je te dichtbij, ook achter het raster, dan worden ze wat onrustig. Je kunt dan beter meer afstand nemen. Ik heb zelf wel angst voor loslopende honden in De Maashorst. Niet lang geleden ben ik op de fiets zelf aangevallen door drie honden die niet waren aangelijnd waar dat wel moest. Gelukkig viel de schade mee en was een boa snel ter plaatse, maar je snapt zo’n eigenaar niet. Maar meestal is het dus genieten in De Maashorst. Mede vanwege de ziekte van Caroline kunnen we geen lange reizen meer maken voor onze vakantie. Maar met dit in onze achtertuin hebben we ook echt geen hotel nodig om het ultieme vakantiegevoel te krijgen.”

Fotowedstrijd vijf jaar wisenten in De Maashorst

In verband met de lustrumviering van het verblijf van de wisenten in De Maashorst houdt Team de Maashorst samen met de samenwerkende organisaties in het gebied een fotowedstrijd. Thema is ‘wisenten in hun natuurlijke omgeving in De Maashorst’. Iedereen is van harte uitgenodigd om een bij voorkeur digitale foto in te sturen. Inzenden kan de hele maand april 2021. Die opname mag met een professionele camera zijn gemaakt maar zeker ook met een compacte camera of zelfs smartphone. De foto’s kunnen als digitaal bestand, bij voorkeur als .jpg of .jpeg en niet groter dan 5 MB worden verzonden aan: communicatie@demaashorst.nl onder vermelding van naam, woonplaats en telefoonnummer. Per email-adres is 1 inzending toegestaan. Met de inzending van de foto geeft u tevens toestemming tot publicatie van de foto.

Er is een deskundige jury met enkele vertegenwoordigers van de Maashorstorganisaties en een professionele Maashorstfotograaf. Deze jury staat onder leiding van René en Caroline van der Lee. Zij beoordelen alle inzendingen. Er zijn voor de drie beste inzendingen leuke Maashorst gerelateerd prijzen beschikbaar gesteld, waaronder zelfs een weekendje weg in Roompot vakantiepark Schaijk.