Geplaatst op: 14 augustus 2019

Er is een wisentkalfje geboren in de Maashorst

Voor het geval je het tijdens de vakantie gemist hebt, maar er was onlangs beschuit met muisjes in De Maashorst omdat er een wisentkalfje geboren is, het eerste van dit jaar. Het kalf werd is vrijdagochtend 9 augustus jl. voor het eerst waargenomen in het natuurgebied bij Uden.

Meestal worden wisentkalveren geboren in de periode van eind mei tot en met augustus. De geboorte in augustus is dus niet ongebruikelijk. Ook in vorige jaren werden er kalfjes in de zomer en zelfs in de herfst geboren. Met dit kalfje erbij is de kudde verdubbeld naar 22 wisenten ten opzichte van het startjaar 2016.

Nakomelingen
Wisenten leven in kleine sociale groepen. Er zijn koeiengroepen met vrouwelijke dieren en hun nakomelingen. Een oude koe staat aan het hoofd van de groep en zij beslist wanneer ze waar naar toe gaan en wat ze gaan doen: rusten, herkauwen, grazen of drinken. Als een kalf op het punt staat om geboren te worden, trekt de moeder zich terug naar een plek die ze van tevoren uitgezocht heeft. Als het kalf geboren is, dan likt de moeder het droog en helpt het dier om de uier te vinden. Bij de geboorte weegt het kalf slechts 30 kilo. Na een aantal dagen is het kalfje sterk genoeg om mee te lopen met de kudde en dan sluiten moeder en kalf zich weer bij de groep aan. De jonge dieren groeien op in de koeiengroep, waar de dochters blijven. Op drie- of vierjarige leeftijd krijgt een koe haar eerste kalf. Zijn er meerdere kalfjes in een groep, dan rusten deze meestal in een crèche met een ouder dier als oppas.

Bron: ARK Natuurontwikkeling 

Foto: Foto van Marieke van Boxtel