Geplaatst op: 14 november 2019

Engelsen onder de indruk van Maashorst aanpak

Kent Wildlife Trust en The Wild Wood Trust brachten dit najaar een bezoek aan De Maashorst. Ze beheren een groot aantal natuurgebieden en nationale parken in het zuidoosten van Engeland. De Wild Wood Trust richt zich dan ook voornamelijk op het beschermen van die inheemse soorten in de wildparken van de UK.

De ochtend werd afgetrapt in het natuurcentrum De Maashorst door Leo Linnartz van Ark natuurontwikkeling. Focus lag op de grote grazers en hoe deze op een zo natuurlijke manier hier leven. Onderzoeken naar de ontwikkeling van de flora en fauna, de impact van de droogte in afgelopen jaren en andere milieu problemen werden besproken. Een rondleiding door het begrazingsgebied liet zien hoe de aanwezigheid van grazers en recreatie in het gebied samengaan.

Nut van de grote grazer gezien

Stierenkuilen, zandbaden, afgebroken toppen en wisentvacht bij de ingang van een muizenhol waren te zien. Het nut van de grote grazers, de interactie tussen de soorten onderling, en de soorten die daar weer van profiteren kwamen buiten goed tot uitdrukking. De Engelse gasten waren onder de indruk van het natuurgebied, en zeker van het verhaal erachter.

Tijdens dit bezoek hebben we van elkaar over en kunnen leren. Dat is wat dit bezoek extra waardevol maakte.