Geplaatst op: 3 maart 2017

Een pluk-, speel- en sportbos aan de Straatsven!

Op donderdag 23 februari hebben kinderen van basisschool De Wizzert hard gewerkt in het Schoolbosje aan de Straatsven in Zeeland. Samen hebben ze 56 fruitbomen geplant. De kinderen werden welkom geheten door wethouder Maathuis. Na enige uitleg over de aanleg van dit ‘eetbaar landschap’ door Sjef van Dongen van Fruitzforlife gingen ze enthousiast aan de slag.

Deze aanvullende aanplant van het Schoolbosje maakt onderdeel uit van het project ‘Dynamisch landschap Zeeland’. De gemeente Landerd wil samen met de andere Maashorstgemeenten de dorpen en steden rond De Maashorst beter met het natuurgebied verbinden. Letterlijk, door bijvoorbeeld nieuwe wandel- en fietsverbindingen te maken, maar ook figuurlijk qua gevoel en beleving. Die nieuwe verbindingen (‘Dynamische Landschappen’) moeten de natuur meer naar de dorpen halen én de lokale en regionale economie (toerisme en recreatie) versterken. Deze plannen zijn onderdeel van het programma ‘Meer Maashorst, een gezond landschap’.

Het Schoolbosje ligt aan één van die nieuwe verbindingen. De randen van dit terrein zijn eind jaren ’90 aangeplant door basisscholen uit de gemeente Landerd, vandaar ook de naam. Door het toevoegen van eetbaar groen op het grote grasveld willen we de recreatieve waarde van de plek vergroten. Er zijn veel verschillende fruitsoorten geplant: o.a. appel, peer, kers, pruim en  verschillende noten, maar ook minder bekende soorten als de nashipeer en de uiensoepboom. Bij de entree worden verschillende vruchtdragende struiken geplant, zoals bessen en frambozen. Er zit voor elke bezoeker dus wel wat lekkers bij! Er wordt nog een informatiepaneel geplaatst waarop te lezen is welk fruit waar te vinden is en in welke periode het rijp is.

Enkele toestellen voor sport en spel zullen daarnaast uitdagen tot lekker bewegen in de buitenlucht voor groot en klein. Midden op het terrein komt een speelplek voor kinderen. Langs het pad rondom de fruitbomen komen een aantal sporttoestellen met informatie hoe deze te gebruiken in een training. Het pad is precies 250m lang, ook leuk voor een paar rondjes hardlopen dus! Deze voorzieningen worden over enkele maanden geplaatst.

In het voorjaar wordt tussen de fruitbomen een bloemenmengsel ingezaaid. Aan de bosstroken aan de buitenzijde komen nog een aantal boomsoorten die van grote waarde zijn als nectarbron voor bijen. Maar het fruit is natuurlijk ook voor vogels en voor bijvoorbeeld de das een lekkernij.

Een aantal vrijwilligers heeft aangeboden te willen helpen met het onderhoud van het terrein. Ze hebben al een enthousiaste bijdrage geleverd met het begeleiden van de kinderen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord Brabant.