Geplaatst op: 6 augustus 2019

Een frisse duik voor je hond in de Maashorst

Deze zomervakantie komen vragen van bezoekers en toeristen waar zij in De Maashorst hun hond met een gerust hart het water in kunnen laten gaan. Met het warme zomerweer hebben veel van onze trouwe viervoeters soms ook behoefte aan wat verkoeling. De landelijke website https://www.doggydating.com/hondenlosloopgebied/zwemwater waardeert op basis van reviews door bezoekers twee plaatsen in de Maashorst met vier sterren. Dat zijn Herperduin en Bomenpark.

Een deel van natuurgebied Herperduin is losloopgebied. Dit bevindt zich tussen de Berghemseweg, Schaijkseweg, Sint Annastraat en de Vogelenzang en wordt met borden aangegeven. Parkeren kan op de parkeerplaats (P3) aan de Schaijkseweg / hoek Bosweg of bij Paviljoen Kriekeput (navigatie: Schaijkseweg 3a in Herpen). Hier vind je tevens een informatiewand en een digitale infozuil met informatie over o.a. wandelroutes. Ten gevolge van de droogte zou hier momenteel wel sprake kunnen zijn van wat vissterfte, waardoor het water minder aantrekkelijk is om te zwemmen.

Losloopgebied Bomenpark is een prachtig stukje natuur tussen Oss, Heesch en Nistelrode. Honden mogen hier het hele jaar loslopen en kunnen naar hartenlust rennen, spelen en zwemmen. Het losloopgebied bestaat voor een groot deel uit bos, maar er zijn ook speelweides en een grote, schone (zwem)vijver. Parkeren kan (gratis) aan de Vorsselweg, bijvoorbeeld bij Eeterij ’t Bomenpark. Dit restaurant heeft een groot terras met een prachtig uitzicht over de vijver en het park. In de verwarmde serre en op het terras zijn honden mits aangelijnd en rustig van harte welkom. Voor de kinderen is een speeltuin aanwezig.

Hitteplan voor honden
Ook deze zomer kent weer volop dagen met zeer hoge temperaturen. Onze dieren in de natuur zorgen veelal zelf voor verkoeling, maar voor honden is het aan hun baasjes om hen een beetje aangenaam door de zomer te leiden. Wat tips:

  • Kies ervoor om s ’morgens vroeg of in de avond te gaan wandelen.
  • Zoek bij voorkeur schaduwrijke gebieden op zoals bossen. Kijk waar het toegestaan is om de dieren los te laten lopen op www.bezoekdemaashorst.nl/hondenlos
  • Zorg altijd voor voldoende drinkwater, neem ook een bidon mee voor de hond
  • Voorkom te grote inspanningen, honden kunnen niet zweten en raken sneller dan mensen oververhit.
  • Als de ondergrond (asfalt) warm is, raakt je hond snel oververhit doordat hij zijn warmte niet kwijt kan. Dus laat hem het liefst in de schaduw of op gras lopen.
  • Ook honden kunnen een zonnesteek oplopen, dus laat hem niet te lang in de zon.
  • Laat je hond nooit alleen, ook niet voor korte tijd, in de auto zitten! De temperatuur loopt sneller op dan je denkt waardoor eiwitten in het bloed kunnen stollen en de dieren kunnen sterven.
  • Pas op voor blauwalg in stilstaand water! Natuurlijk is het heerlijk om je hond met dit weer lekker af te koelen door te zwemmen en poedelen in het water. Maar pas op, door de aanhoudende warmte groeien bacteriën hard, met name in stilstaand en ondiep water kunnen dan grote concentraties blauwalg, E coli en botulisme ontstaan. Je hond kan hier ernstig ziek van worden! Let op aanduidingsborden bij open water en bij twijfel neem het zekere voor het onzekere.