Geplaatst op: 19 maart 2018

‘Meer Maashorst’ door samenwerking ondernemers

Natuurbegraafplaats en Hartje Groen ontwikkelen spelletjestas en vlinderydille

Een tuin vol vlinders en bloemen aan de Udensedreef is aangelegd dankzij de samenwerking tussen natuurbegraafplaats Maashorst en Charme Camping Hartje Groen. En om kinderen spelenderwijs meer te laten ontdekken in de natuur, heeft Hartje Groen samen met natuurcentrum de Maashorst een Docus de Das bolderkar en een spelletjestas ontwikkeld. Voorzitter van Stichting Maashorst in Uitvoering, Geert Versteijlen en wethouder van Landerd, Ben Maathuis hebben beide initiatieven vrijdag 16 maart officieel geopend. “Weer een resultaat in het kader van Landschappen van Allure. We zien de Maashorst letterlijk steeds mooier worden”, aldus Geert Versteijlen.

 

De natuurbegraafplaats Maashorst en Charme Camping Hartje Groen werken samen in het kader van ‘Meer Maashorst, een gezond landschap’ aan de uitbreiding en beleving van de natuur. Een onderdeel hiervan is gerealiseerd door de aanleg van een vlinderidylle. De Vlinderstichting heeft hen geadviseerd om een diversiteit aan vlinders aan te trekken. De keuze van de type zaden, het gebruik van grond, of hoe en waar boomresten moesten liggen. Alles is tot in detail uitgewerkt om een bloemrijke plek voor vlinders, maar ook bijen en vogels te realiseren. Het is een unieke oase, die bijdraagt aan de terugkeer en behoud van bedreigde soorten, aansluitend bij het herstelplan ‘Wild van Vlinders’ van de Vlinderstichting. Het nieuwe stukje natuur is voor iedereen vrij toegankelijk. De start is vanaf de Udensedreef en het pad is verbonden met de Legerstraat.

 

Joep Manders van Charme Camping Hartje groen en Docus de Das laten kinderen de hut officieel openen

Meer leren over de natuur langs het Avonturenpad

Wethouder Maathuis sprak zijn trots uit over de samenwerking tussen Landerdse partijen, die het mogelijk maken om mensen te laten genieten van de Maashorst. Platform Toerisme Landerd, Hartje Groen en gemeente Landerd hebben met natuurcentrum de Maashorst spelletjes en onderzoeksopdrachten gemaakt. Er is ene bolderkar met materiaal en een spelletjestas. Doel is om kinderen meer natuurplezier te laten beleven op het Docus de Das avonturenpad. Tijdens de opening gingen kinderen uit Schaijk gelijk alles testen. “Ohw, kijk hier, ik heb een beestje gevonden onder die tak. Hoe heet dit beestje?” was een veel gehoorde reactie. De kinderen waren enthousiast over alle spullen in de kar, waarmee ze verschillende dingen onderweg kunnen doen en onderzoeken. De kar en tas zijn te huur bij de Boshut op camping Hartje Groen. De kleine huurbijdrage komt ten goede aan het Natuurfonds Maashorst.

 

Nieuwe natuurprojecten opzetten

Het Natuurfonds de Maashorst is ook een resultaat van de samenwerking tussen deze ondernemers. Dit fonds bestaat uit de opbrengsten van de spelletjestassen en -karren, en de inkomsten vanuit natuurbegraafplaats Maashorst. Men wil met dit fonds de komende jaren nieuwe natuurprojecten in de Maashorst realiseren.