Geplaatst op: 16 februari 2021

De Maashorst goed toegankelijk voor alle hulpdiensten

Het natuurgebied De Maashorst is vanaf nu voor alle hulpdiensten bereikbaar dankzij uniforme sloten. Voor de ambulancediensten zijn specifieke ingangspoorten aangewezen.  

Om ongewenst verkeer tegen te gaan zijn wegen en bospaden afgesloten in De Maashorst. Deze liggen veelal in en direct tegen het begrazingsgebied van de grote grazers. Via slagbomen en hekken kunnen natuurbeheerders, hulpdiensten en uitvoerders het gebied wel in. Ondanks de uniforme sleutels en hulp van de brandweer bleken met name voor de ambulancediensten deze slagbomen en hekken toch enkele malen praktische problemen met zich mee te brengen, waardoor de hulpverlening vertraging opliep. Daarom hebben eind vorig jaar de betrokken gemeentes, Team de Maashorst, Staatsbosbeheer, beheerders van De Maashorst, ambulancediensten, brandweer en politie samen gezocht naar een oplossing.

Veiligheid staat voorop
Inmiddels zijn de calamiteitenroutes ten behoeve van de hulpdiensten en expliciet die voor de ambulancediensten en daarbij noodzakelijke ingangspoorten opnieuw aangewezen. De hekken en slagbomen zijn voorzien van specifieke sloten en ook op diverse poorten zijn de sluitmechanismes aangepast. “Die hekken staan er natuurlijk niet voor niets”, zegt Franko van Lankvelt, voorzitter van het Bestuurlijk Regie Team. “Die zijn er ook voor de bescherming van de mensen in dat deel van de natuur, want veiligheid staat voorop. Maar uiteraard moet het gebied ook goed bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld ambulance en brandweer. Met deze aanpassingen is de gehele Maashorst nu in elk geval goed toegankelijk voor alle hulpdiensten.”