Geplaatst op: 17 september 2019

De Maashorst terug naar de ‘roots’ van de wisent in Polen

In Polen, om precies te zijn in Bialowieza Nationaal Park waar in 1919 de laatste wilde wisent uitstierf, vond tussen 5 en 8 september jl. een wisentenconferentie plaats. Vanuit Nederland bezochten 16 deelnemers deze conferentie. Het waren vertegenwoordigers van Ark natuurontwikkeling, Free Nature, Ecogrön, Natuurpark Lelystad, de gemeenten Oss en Uden, Staatsbosbeheer, PWN en twee onafhankelijke  dierenartsen. Vanuit de Maashorst werden de laatste projectresultaten gedeeld. Daarvoor bestond zeer veel belangstelling. Samen wordt verder gewerkt aan het behoud van de soort in Europa. 

Bij diverse Europese dierentuinen zijn fokprogramma’s opgestart van waaruit de eerste dieren in Bialowieza en op andere plaatsen in Polen en Europa zijn uitgezet. Van kleinere populaties zoals die in de Maashorst, Kraansvlak (Kennemerland), Natuurpark Lelystad en een gebied in Spanje, wordt in Europa stap voor stap toegewerkt naar een grotere populatie bijvoorbeeld in Polen, de Karpaten in Roemenië en Rusland. Aldaar is nog voldoende ruimte voor de soort om te herstellen. De 23 wisenten in de Maashorst leveren een belangrijke bijdrage aan het herstel van hun eigen soort.

Belangrijk
De Maashorst is een van de unieke gebieden binnen Europa waar de wisenten samen met exmoor pony’s en taurossen zorgen voor een half open landschap. De wisenten zijn belangrijk voor de genetische variatie en het behoud van de soort. Samen met internationale collega’s wordt kennis en ervaring uitgewisseld op het gebied van recreatie, impact van de dieren op de vegetatie, veterinaire zaken, en de laatste wetenschappelijke resultaten.