Geplaatst op: 8 september 2017

Bewoners Sint Jan bezoeken schaapskudde

Een groep senioren van verzorgingshuis Sint Jan uit Uden heeft dinsdagmiddag onder begeleiding van enkele vrijwilligers een bezoek gebracht aan de Slabroekse Heide. Ze keken hun ogen uit bij de schaapskudde van Dirk Geenen uit Odiliapeel. Na een korte introductie door schaapsherder Geenen konden de mensen vragen op hem afvuren. Een keer per week wordt een uitstapje georganiseerd voor bewoners van de Sint Jan, Kruisherenkapel, MuzeRijk, Zorgboerderij de Lisse uit Uden en Sint-Antonius en de Pastorie uit Volkel. De komende maanden staan diverse leuke uitstapjes op de agenda.

Arnold Tiebosch uit Uden is een van de vrijwilligers van BrabantZorg. “Na mijn pensionering bij de post, wilde ik graag iets betekenen voor de ouderen in onze gemeente. Samen met vrijwilligster Fieke de Wit en een aantal vrijwillige chauffeurs en begeleiders, organiseren we sinds drie jaar dit soort excursies. Wanneer je ziet dat de mensen genieten van deze uitstapjes, geeft dat veel voldoening”, vertelt een enthousiaste Arnold Tiebosch. “We laten veel aan de mensen over. Wanneer iemand een goed idee heeft, bekijken we of we dat met de groep kunnen inplannen. Zo gaan we binnenkort naar de Kildonkse Molen in Heeswijk-Dinther, de Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel, maken een historisch rondje in de omgeving van Uden en ook de kapellenroute is erg in trek.” Een van de deelnemers deze middag is Udenaar Arnold Verhoeven (93 jaar). “Ze kennen mij allemaal als Nol, waarschijnlijk van het voetballen bij UDI-‘19”, lacht Verhoeven. “Ik ben op het allerlaatste moment meegegaan, ik lag nog op een oor toen ze me kwamen vragen of ik met de groep mee wilde gaan. Daar heb ik geen spijt van, je bent van de kamer af en je komt op plaatsen waar je anders nooit komt. Ook blijf je zo in beweging, dat is goed voor lijf en leden”, aldus Verhoeven.

Zijn het allemaal vrouwtjes?

De Kempische Heideschapen staan deze middag in een omrasterd gebiedje langs de Slabroekseweg. Speciaal voor de groep bewoners van de Sint Jan legt Geenen uit waarom de 250 natuurlijke grasmaaiers juist hier aan het grazen zijn. De schaapsherder wordt bestookt met vragen; “Blijven ze hier vannacht ook staan, hoe blijf je de schapen de baas, zijn het allemaal vrouwtjes?” Dirk Geenen antwoordt geduldig; “Het zijn allemaal ooien en op dierendag komt de bok erbij, waarna in maart van het volgend jaar de lammetjes worden geboren.” Over enkele weken verhuist de kudde naar de Reekse Heide voor de volgende klus. Na afloop van het bezoek aan de schaapskudde rijdt de groep naar een etablissement in Schaijk waar gezamenlijk wordt nagekaart en herinneringen van vroeger worden opgehaald. Voor meer informatie over de uitstapjes van de Sint Jan en/of aanmelden als vrijwilliger van BrabantZorg, neem telefonisch contact op met Maria van de Donk (Vrijwilligerscoördinator), telefoon 0413-263920 of kijk voor vrijwilligersvacatures op www.ons-welzijn.nl