logo-natuurcentrumdemaashorst jpeg

Helaas is natuurcentrum de Maashorst gesloten tot nader bericht. Wel kunt u vanaf het natuurcentrum één van de gemarkeerde routes lopen of met de kleintjes kabouters zoeken op het kabourterpad.

Het Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een oude boerderij in het gehucht Slabroek, gelegen in Natuurgebied De Maashorst. Aan de balie kunt u terecht voor informatie over alles wat er te zien en doen is in De Maashorst. Van wandelingen, fietstochten, informatie over flora en fauna en aanbieders van arrangementen. Er zijn o.a. wandelkaarten te koop, maar ook natuurboeken, fietsroutes, ansichtkaarten, honing, enz.
Het centrum organiseert ook zelf vele activiteiten zoals wandelingen, wisentexcursies, fietstochten, kindermiddagen en andere gezinsactiviteiten. In het centrum is  koffie/thee en frisdrank te koop en ook heerlijk gebak en hartige gerechten uit de streek.

De tentoonstelling
In het natuurcentrum kunt u een tentoonstelling bezoeken over natuurgebied De Maashorst, de grote grazers die er wonen en het bijzondere wijstverschijnsel. Kinderen ontdekken er van alles over bv. de das, de geelgors en de Taurossen.

Educatie
Behalve een informatiecentrum voor recreanten is Natuurcentrum De Maashorst tevens een centrum voor natuur- en milieueducatie. Voor leerlingen van het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs zijn er allerlei onderzoekende en ontdekkende activiteiten gericht op de natuur en het milieu.

Vergaderen in het groen
Het natuurcentrum biedt een unieke plaats waar workshops, lezingen, vergaderingen e.d. mogelijk zijn voor groepen tot 25 personen.  Het nieuw gerealiseerde ‘Praathuis’ met terras is een rustige plek in het groen, waardoor uw bijeenkomst gecombineerd kan worden met een lunch en/of  wandeling ( met/zonder gids) door de ‘groene wandelgangen’ van Natuurgebied De Maashorst.

Beheer
Het Natuurcentrum De Maashorst wordt beheerd door de Stichting Natuurcentrum De Maashorst. De stichting is een ANBI instelling. Participanten in deze stichting zijn de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Daarnaast geeft Staatsbosbeheer jaarlijks een financiele bijdrage aan de Stichting.

Erf
Ook het erf van Natuurcentrum De Maashorst is een bezoekje waard. Het erf is namelijk een onderdeel van de tentoonstelling. Kinderen worden door de dieren in de tentoonstelling naar buiten gestuurd om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Een doolhof met sporen, in een uitkijktoren op zoek naar vogels, een dassenburcht waar je in kunt kruipen en een grote tractor met een glijbaan.Over het hele erf zijn banken en picknicktafels verspreid waar u kunt genieten van het terrein, het weer en een kopje koffie. In de bijenstal is het mogelijk om veilig achter glas de bijen in kasten en korven te bekijken. In lente en zomer kunt u binnen en buiten de bijen in een observatiekast van heel dichtbij bekijken.

Voor meer informatie kijk op: www.natuurcentrumdemaashorst.nl