Geplaatst op: 6 september 2017

Veel belangstelling voor de opleiding tot natuurgids

In september beginnen 36 enthousiastelingen aan een twee jaar durende opleiding tot natuurgids. Dit aantal is geselecteerd uit circa zestig belangstellenden die al een basiskennis hebben over de natuur.

De IVN-afdelingen Bernheze, Oss, Uden en Veghel willen het aantal natuurgidsen uitbreiden en starten hiervoor gezamenlijk een nieuwe opleiding. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Streekfonds De Maashorst en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant. Na de opleiding zullen zij samen met de huidige gidsen de natuurwandelingen en fietstochten in de regio Noordoost-Brabant verzorgen. Ook kunnen ze worden ingezet voor de natuurwandelingen en fietstochten van het Natuurcentrum De Maashorst en de scholenprogramma’s van deze IVN-afdelingen.

Opleiding

De flora, fauna, biotopen, de samenhang van dit alles (ecologie), relaties tussen mens, natuur en milieu komen uitgebreid aan bod in de opleiding. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan didactische vaardigheden en diverse werkvormen om een verhaal in het veld of binnen levendig te kunnen overbrengen.
De opleiding bestaat uit ongeveer dertig cursusavonden en twintig excursies verspreid over twee jaar. In principe zijn de cursusavonden op een dinsdagavond en vinden de excursies op zondagochtend plaats. Daarnaast is er nog een afstudeeropdracht die in groepsverband wordt uitgevoerd. Aan deze opdracht én aan het natuurweekend, dat ook deel uitmaakt van de opleiding, denken vele natuurgidsen nog jaren met plezier terug als dé hoogtepunten.

IVN

Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) wil iedereen, zowel volwassenen als kinderen, betrekken bij de natuur, het milieu en het landschap in eigen omgeving. Degenen die activiteiten begeleiden zijn vrijwilligers die beschikken over veel kennis en vakmanschap om die kennis over te dragen. IVN zorgt met professionele opleidingen dat natuurgidsen u ook in de toekomst kunnen blijven rondleiden en boeiende momenten in de natuur bezorgen.