Geplaatst op: 14 maart 2019

Basisschoolleerlingen planten eerste Tiny Forest in Oss

Leerlingen van Montessorischool Elzeneind in Oss hebben afgelopen maandag het eerste Tiny Forest in Oss aangeplant. Ze deden dit samen met initiatiefnemer Stadse Boeren Oss, IVN Natuureducatie, gemeente Oss en buurtbewoners. Het minibos is geplant in het Elzeneindpark bij NME- kinderboerderij De Elzenhoek. Gedeputeerde Johan van den Hout van provincie Noord-Brabant en wethouder Johan van der Schoot kwamen deze middag de naam onthullen: Tiny Forest Klein bOss.

Wethouder Johan van der Schoot: “Oss is een groene gemeente. Ook in de stad. En toch willen we nog meer groen. Met deze Tiny Forest is Oss ruim 900 bomen rijker met 37 verschillende inheemse soorten. Dat helpt in het opvangen van de klimaatverandering. Groen neemt CO2 op, zorgt voor zuurstof en helpt de effecten van wateroverlast en droogte op te vangen. En groen draagt bij aan een fijne leefomgeving en biodiversiteit. Daarom is het fantastisch dat we samen met de kinderen Montessorischool Elzeneind Oss ons eerste Tiny Forest aanplanten! Een groene ontmoetingsplek in de wijk waar kinderen leren over de natuur! Heel mooi dat dit gerealiseerd wordt in samenwerking met de school, de buurt, Stadse Boeren Oss, IVN Natuureducatie en medefinancier provincie Noord-Brabant.”

Elke buurt zijn eigen minibos
De komende twee jaar wil IVN zo’n 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Provincie Noord-Brabant doet hier een schepje bovenop door ook minstens 14 Tiny Forests te ondersteunen. Gedeputeerde Johan van den Hout: “De provincie Noord-Brabant zet in op bescherming en ontwikkeling van de Brabantse natuur en het landschap. De komst van Tiny Forests sluit hier uitstekend bij aan. De minibossen vormen niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook een gezonde verblijfplaats voor mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de natuur en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden ook kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.”

Meer Tiny Forests in Oss
Gemeente Oss wil de komende tijd samen met IVN en Stadse Boeren Oss nog meer Tiny Forests aanleggen. Een belangrijke voorwaarde is de betrokkenheid van bewoners en een school. Wilt u ook een Tiny Forest in uw buurt? Meld u dan voor 5 april aan als initiatiefnemer via www.ivn.nl/tinyforest, zodat IVN contact met u kan opnemen.