De Maashorst, het Oergebied in Brabant

De Maashorst, een gebied waar de natuur  het voor het zeggen heeft. Ruim 3500 ha groot – van het dorpje Zeeland tot Nistelrode en van Oss tot Uden. Een gebied met bossen, afgewisseld door heidevelden, stuifzanden en hier en daar een ven. Kaarsrechte of juist slingerende zandwegen voeren langs koren- en maïsvelden naar en van de oude gehuchten. Middenin het gebied is de stilte overweldigend.

In dit oergebied is volop ruimte voor natuurlijke processen en in het hart wildere natuur. Het unieke wijstverschijnsel is hersteld en bosontwikkeling zorgt ervoor dat het meest gevarieerde en soortenrijke boslandschap op de Brabantse dekzanden ontstaat. Grote grazers – wisenten, taurossen en Exmoor pony’s – vormen daarbij met hun graasgedrag het landschap. De robuuste natuur geeft tegenwicht aan de versnippering van de natuur in Nederland.

De grote en grootse Maashorst heeft het allemaal: een rijk decor van bijzondere dieren en planten, het ruisende bos en weidse uitzichten over heide, stuifduinen, open vlaktes en stille vennen. Waarin iedereen kan vinden wat hij zoekt of je nu rustzoeker, natuurvorser, actieve mountainbiker, gewone fietser of wandelaar, hoog gezeten ruiter of menner, een spelend kind of een uitwaaiende hondenbezitter bent.