Geplaatst op: 8 juni 2018

17 juni – Opening ‘Meer Maashorst’-projecten in Uden

De Maashorst wordt steeds mooier! Zo zijn er aan Udense zijde de afgelopen maanden een achttal ‘Meer Maashorst’-projecten gerealiseerd om de verbinding van de omliggende dorpen met het natuurgebied De Maashorst te versterken. Daarbij ligt de focus op gezondheid en bewegen. Zondag 17 juni zal burgemeester Hellegers van Uden deze deelprojecten officieel ‘openen’ tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de nieuw gerealiseerde Udense parkentree aan de Lagerbosweg (naast Ziekenhuis Bernhoven). In de loop van de zondag zijn er bij de verschillende projecten feestelijke openingsactiviteiten om aan deel te nemen.

 

Onderstaand een overzicht van de projecten welke mede door de door de investeringsregeling ‘Landschappen van Allure’ mogelijk zijn gemaakt:

Parkentree Lagerbosweg

Aan de Lagerbosweg, naast ziekenhuis Bernhoven, is één van de officiële toegangs’poorten’ van natuurpark De Maashorst gerealiseerd. Hier is informatie te vinden over het park en krijgt de bozoeker alvast een indruk van de diverse landschappen die het gebied kenmerken, zoals natte en droge veldbloemenweiden, waterpoelen, duinen en heide. Deze toegangspoort is ook het startpunt van het Bernhovenpad.

Bernhovenpad

Het Bernhovenpad is vijf jaar geleden door gemeente Uden bij de opening van Ziekenhuis Bernhoven aangeboden als cadeau. Een prachtige wandelroute door De Maashorst, direct vanaf het ziekenhuis. Het pad is onlangs geactualiseerd: bewegwijzering vernieuwd en de route iets verlegd.

Beweegbos (halverwege de Slabroekseweg, ter hoogte van parkeerterrein)

Het beweegbos is de vervanging van de voormalige trimbaan. Sporters kunnen er terecht voor een parcours met allerlei toestellen en oefeningen waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Het is ontworpen samen met een werkgroep van recreatieve trimmers/sporters.

Rolstoelpad (nabij natuurcentrum, Hoogslabroekseweg)

Het rolstoelpad is een wandelpad door het bos over verharde paden, speciaal aangelegd voor mensen die aan een rolstoel of rollator zijn gebonden. Het is ontwikkeld in samenspraak met Stichting Drempels Weg Uden.

Kabouterbos (Slabroekseweg/Maashorstweg)

Het kabouterbos biedt een leuke boswandeling voor de allerkleinsten. Een soort speurtocht langs allerlei verstopte tuinkabouters. Het is onlangs helemaal opgeknapt en vanaf de parkeerplaats kunnen wandelaars nu via een voetpad rechtstreeks naar het Natuurcentrum Maashorst lopen.

 

Speelbos (nabij Naat Piek)

Het speelbos is een nieuwe speelplek voor kinderen. Ze kunnen er klimmen, glijden, met zand en water spelen, in bomen klimmen enzovoort. Het ontwerp is uitgekozen door de leerlingen van de basisscholen De Vlonder en De Zevenster.

Slabroekseweg

Een deel van de Slabroekseweg is omgevormd tot fietspad en menroute. De ontsluiting voor het autoverkeer loopt voortaan via de Doelenweg. Ook is er een fietsverbinding gerealiseerd van de Doelenweg rechtstreeks naar het natuurcentrum Maashorst en het gebied is natuurlijker ingericht met struiken en fruitbomen.

Parkeerplaats Bedaf (Schansweg)

Lans de Schansweg (tegenover de kruising met de Oude Bosweg) is een nieuw parkeerterrein gemaakt voor bezoekers van Bedaf. Hier is ook het startpunt van de Berg en Breukwandelroute, een wandeling langs de typische Udense wijstgronden (= hoogteverschillen in het landschap), de Peelrandbreuk en de Bedafse Bergen.