Geplaatst op: 10 november 2016

Aanleg brink en vernieuwd rolstoelpad in Slabroek

Meer Maashorst door dynamisch landschap Uden

 Gemeente Uden start deze week met werkzaamheden voor hun dynamische landschap dat bijdraagt aan Meer Maashorst! Het rolstoelpad in Slabroek wordt opnieuw aangelegd en tegenover het bezoekerscentrum komt een karakteristieke brink. 

De Maashorst heeft het allemaal: een rijk decor van bijzondere dieren en planten, het ruisende bos en weidse uitzichten over heide, open vlaktes en stillen vennen. Iedereen kan er vinden wat hij zoekt: rust, natuur, mountainbiken, fietsen of wandelen. Een prachtig gebied dat we willen uitbreiden. Ons doel is dan ook ‘Meer Maashorst’! Hoe doen we dat? Door te investeren in gezond landschap en De Maashorst verdubbelen in grootte. Het omliggende dynamische landschap wordt onderdeel van De Maashorst. Hierdoor liggen de dorpen straks niet meer aan De Maashorst, maar ín De Maashorst.

Rolstoelpad Slabroek

In Slabroek wordt op het oude en smalle asfaltfietspad een nieuwe en bredere halfverharding aangebracht, die geschikt is voor rolstoelgebruik. Langs de route komen nieuwe planten en veldbloemen. Midden in het bos komt een poel met een terrasplateau dat toegankelijk is voor rolstoelers. Het rolstoelpad loopt vanaf het bezoekerscentrum via de Hoogslabroekseweg, het oude fietspad door de bossen en via de Karlingerweg terug naar Slabroek. Met de geplande aanpassingen beleven de rolstoelgebruikers de natuur optimaal.

Brink Slabroek

Er komt een brink op de hoek van de Erenakkerstraat en de Hoogslabroekseweg. Een brink is cultuurhistorisch gezien de open centrale ruimte voor gezamenlijke activiteiten in het dorp of de buurt. In Brabant had deze brink een karakteristieke driehoekige basisvorm. Vroeger waren er in Slabroek twee brinken. De nieuwe brink komt tegenover het bezoekerscentrum. In het verlengde van de Karlingerweg komt over de brink een voetpad met linden, een lindenlaantje.  In overleg met de bewoners van Slabroek wordt de brink niet ingericht voor recreatief gebruik. Het middendeel van de brink wordt aangelegd als een natte weide met veldbloemen. Over de plaatsing van een eventueel kunstwerk wordt nog overlegd.

 Bijkomende werkzaamheden

Tegelijk met de aanleg van de brink, wordt ook de parkeerplaats voor het personeel van het bezoekerscentrum verplaatst, zodat de auto’s niet meer op de zandweg ( Erenakkerstraat) staan. Ook de informatiepanelen krijgen een andere plek, zodat ze geen belemmering meer vormen voor doorgaand verkeer. De bermsloten en duikers op Slabroek worden daar waar noodzakelijk schoon gemaakt, zodat het regenwater weer goed kan weg kan stromen.

De werkzaamheden worden eind november afgerond.

Praat mee.