Groene loper

De Groene Loper rolt uit! 

Fiets je mee? Klik hier

De Groene Loper

Groen in de buurt heeft een positief effect op de gezondheid en het geluk van de bewoners. En dat niet alleen, groen in de buurt verbindt mensen met elkaar waardoor jong en oud van elkaar kunnen leren.

Daarom gaan steeds meer mensen aan de slag met het vergroenen van hun wijk. Om de buurt mooier te maken, een speelplek te creëren, om van te genieten of elkaar te ontmoeten. Dit kan op allerlei manieren. Denk daarbij aan het aanleggen van bloemrijke bermen, poelen, mooie voortuinen, een theetuin, plukheggen, verkoop van streekproducten, een ontdekplek voor kinderen, een blotevoetenpad of bijvoorbeeld een gezondheidstuin. Ook gezamenlijke buurttuinen in de wijk horen hierbij, net als activiteiten op het snijvlak van natuur en cultuur.

In de schil rondom natuurgebied De Maashorst bevinden zich zeven kernen. Vanuit deze kernen worden langs eeuwenoude ‘dreven en driften’ zeven Groene Lopers uitgerold richting het natuurgebied. De verschillende buurt initiatieven gaan de groene ‘stapstenen’ vormen, op weg van de stad naar het buitengebied.

 

Wat heeft de Groene Loper te bieden?

  • Samen met medebewoners draag je bij aan de landschappelijke kwaliteit en de belevingswaarde van De Maashorst.
  • De Groene Loper organiseert verschillende sessies, waarin je samen met experts (bijv. landschapsarchitecten, ontwerpers, creatieve meedenkers, groene professionals en vrijwilligers) met je ideeën aan de slag gaat.
  • De Groene Loper verleent ondersteuningsbijdragen voor de beste initiatieven; verspreid over de gehele Maashorst worden 30 vouchers van 750 euro uitgereikt!
  • De Groene Loper organiseert verschillende activiteiten die de initiatieven in de schijnwerpers plaatsen, waaronder fiets- en wandelactiviteiten en deelname aan de Maashorstfair.
  • De Groene Loper zorgt voor herkenbaarheid van de initiatieven in de vorm van plaatsing van een informatiebordje en vermelding op routekaarten.
  • De Groene Loper brengt je in contact met verschillende mensen, bedrijven en organisaties, om zo connecties te creëren en je project te versterken; daarmee werken we samen aan een mooie Maashorst.

Meer weten?

De Groene Loper is een project van IVN Brabant als onderdeel van het provinciale Landschappen van Allure programma Meer Maashorst. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeenten Oss, Bernheze, Uden en Landerd, lokale IVN-afdelingen, wijkraden en andere lokale partners. Wil je meer weten neem dan contact op met één van onze aanjagers.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someone